A Hyundai Izraelben teszteli új üzemanyagcellás teherautóit


A Hyundai Motor azt tervezi, hogy a jövő évtől izraeli partnereivel közösen teszteli a vállalat által fejlesztés alatt álló új üzemanyagcellás teherautóit és kamionjait.

Két egymástól független, névtelenséget kérő forrás is arról számolt be nemrég, hogy Hyundai Motor 2020-tól arra készül, hogy a hidrogénnel működő új üzemanyagcellás teherautóit átfogó tesztelésnek veti alá Izraelben. Beszámolójuk szerint a koreai vállalat delegációja augusztusban járt Izraelben, ahol számos cégvezetővel is tárgyaltak a miniszterelnök hivatalában. Azt is hozzátették, a teszteket várhatóan az autókereskedelemmel foglalkozó Colmobil és az ország egyik legnagyobb teherautó flottájával rendelkező Taavura Holdings szállítmányozási és logisztikai vállalat végzi majd.  

Üzemanyagcellás járművek már az 1960-as évek óta léteznek, ám eddig a benzin és gázolaj elérhetősége és alacsony ára miatt ezek soha nem tudtak elterjedni. Ellentétben az üzemanyag elégetésével és káros anyagok előállításával működő benzin- és dízelüzemű járművektől a hidrogénüzemű járművek elektrokémiai eljárást alkalmaznak, amely a hidrogén átalakításával villamos energiát, melléktermékként pedig vizet hoz létre. Az elektromos energiát a jármű az akkumulátorában tárolja.


Az utóbbi években egyre szigorodó környezetvédelmi előírások néhány globális autógyártót, köztük a Hyundait és a Toyotát is arra késztettek, hogy visszatérjenek a hidrogénüzemű járművekhez. Az új szabályozás a teherautó-gyártókat is érintik, mivel ezek még nagyobb szennyezést okozó járműveknek tekintik. A Hyundai máris bemutatott egy olyan, egy feltöltéssel 400 km megtételére képes üzemanyagcellás teherautót, amelyet Európában terveznek üzemeltetni. A társaság 2020-ban Svájcban és Új-Zélandon szándékozik megkezdeni ezen üzemanyagcellás teherautók használatát.

Izrael változatos éghajlatának, a Galilea és a Golán-hegység szélsőséges lejtéseinek és az Arava hosszú útjainak köszönhetően kiváló tesztkörnyezetnek tekinthető az autógyártók számára. A Taavura a DAF Trucks holland teherautó-márka hivatalos képviselője Izraelben és egy olyan műszaki és logisztikai központtal rendelkezik, amely adatokat gyűjt tehergépjármű-parkjának paramétereiről. Izraelben ugyan jelenleg egyetlen hidrogén töltőállomás sincs, ám a helyi Energiaügyi Minisztérium egy pályázatot ír ki a probléma megoldására. 

Forrás: calcalistech.com

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei