Csökkenti termelését a Hyundai cseh gyára


A Hyundai Motor nosovicei autógyára az év végéig csökkentett termeléssel üzemel, amivel a koreai gyártó a járművek iránti európai kereslet visszaesésére reagál.

A Hyundai Motor Manufacturing Czech üzemében úgy csökkentik a termelt mennyiséget, hogy a dolgozók minden második hétfőn 70 százalékos fizetés mellett otthon maradhatnak. „Miután négy évig folyamatosan nőtt az itt gyártott autóink iránti kereslet és sorozatosan túlteljesítettük termelési terveinket, idén első alkalommal éreztük meg az autópiac csökkenő keresletének hatásait, így termelési tervünket 2,8 százalékkal csökkentenünk kellett” – mondta Pavel Barvík, a HMMC szóvivője. 


Barvík azzal folytatta, hogy az intézkedés ellenére az autógyár még így is jóval az üzem építésekor tervezett kapacitás felett termel. „Megőrizzük a termelés ritmusát, ami azt jelenti, hogy naponta több mint 1 400 autót készítünk. A helyzetet úgy oldottuk meg, hogy a hónapban több termelés nélküli napot iktattunk be, amelyekre a dolgozók bérük 70 százalékát kapják meg.” 

Az autóiparhoz hasonlóan a közeli Ostrava Libery Steel acélgyártó üzeme is hasonló intézkedésekkel, illetve kötelezően kivett szabadságokkal igyekszik kezelni a kereslet visszaesését. A mostani helyzet ellenére a több mint 3 ezer dolgozót foglalkoztató Hyundai gyárban nem terveznek elbocsátásokat. Meg kívánják tartani meglévő munkavállalóikat, hiszen jövőre a termelés növekedésére számítanak az érkező új modellekkel párhuzamosan. 


A Hyundai egyetlen Európai Unión belüli, immár több mint 10 éve termelő Hyundai gyárban jelenleg a márka i30 és Tucson modelljei készülnek, amelyek közül mindkettő megújul jövőre. Az i30 esetében egy ráncfelvarrás, míg a Tucson esetében egy teljesen új generáció érkezik, amely mellett megerősített hírek szerint jövőre a Kona Electric gyártása is megkezdődik Csehországban. A gyár jelenlegi termelésének 75 százalékát a Tucson, 20 százalékát az i30, 5 százalékát pedig a sportos N modellek teszik ki.  

Forrás: denik.cz

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei