Beszélő autókon dolgozik a Hyundai


A dél-koreai kormányzat a jövőben támogatni kívánja autógyártóit azzal a nem titkolt elképzeléssel, hogy azok olyan járműveket fejlesszenek, melyek képesek vezetőikkel kommunikálni.

A Tudásalapú Gazdaság Minisztériuma pénzügyileg is támogatná a Hyundai Motor Group által létrehozott, a Szöul melletti Uiwangban működő fejlesztőközpontját. „Az autóipar és a számítástechnika közötti határvonal a telematika révén fokozatosan csökken. A két iparág gyors közeledésével arra számítunk, hogy a jövőben az autóipar egybeolvad a számítástechnikával.” – mondta Dong-hwan Kim minisztériumi képviselő.

„A Hyundai fejlesztőközpontjában végzett kutatások nyomán megszülethetnek a jövő járművei. Arra törekszünk, hogy 2020-ig olyan autókat fejlesszünk ki, melyek képesek verbálisan kommunikálni az autósokkal.”

A minisztérium azt tervezi, hogy a fejlesztőközpont költségeinek akár 75 százalékát is fedezi majd egy olyan szövetség keretein belül, melynek más állami és magáncégek is tagjai lehetnének.

A telematika a számítástechnika és a vezeték nélküli telekommunikáció egyik legújabb vívmánya, mely széles körű szolgáltatásokat tesz lehetővé a jármű belső terében. A telematika segítségével a vezető csatlakozhat az internetre, illetve különböző alkalmazásokat használhat a jármű terminálján keresztül. Ennek segítségével a személyautók és a teherautók a legújabb technológiákat lesznek képesek felhasználni, így akár a verbális kommunikáció sem elérhetetlen többé.

Kim szerint a kapcsolódó technológiák már előrehaladott fejlesztési stádiumban vannak.

„A jármű belső egysége máris megérti azt, amit a vezető mond. Még azonban szükség van további fejlesztésre azért, hogy a vezető tényleg probléma nélkül tudjon kommunikálni a járművével.” – tette hozzá Kim.

Hosszútávon Kim arra számít, hogy a technológia eljut arra a szintre, amely feleslegessé teszi a vezetőt, így akár vezető nélküli járművek is létrejöhetnek.

A Hyundai fejlesztő laboratóriuma 2009-ben, a minisztérium támogatásával jött létre, mely 23 kis- és közepes vállalkozást tömörít és céljuk az járművekben található szoftverek és rendszerek fejlesztése.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei