Környezetvédelmi problémák miatti visszahívás a Hyundainál


A Hyundai és annak leányvállalata, a Kia 218 ezer Tucson (ix35) és Sportage modellt hív vissza, miután a koreai környezetvédelmi minisztérium tanulmánya szerint ezen járművek a legális határértéknél több nitrogén-oxidot bocsátanak ki.

A minisztérium a Hyundai, a Kia, a Renault Samsung és a GM Daewoo négy modelljének szennyezőanyag kibocsátását vizsgálta meg és ennek eredményeként a Tucson 2.0 CRDi 21 százalékkal, míg a Kia Sportage modellje 18 százalékkal több nitrogén-oxidot juttat a környezetbe, mint az előírt határérték.

A megvizsgált 9 Tucson modellből 8, míg a Sportage összes 6 vizsgált példánya megbukott a vizsgálaton. Általában akkor találnak a határérték felett ennyire magas kibocsátást, ha már egy ideje használt gépkocsikat vizsgálnak meg, ám ez volt az első alkalom, hogy vadonatúj járművek buktak meg a teszten. 2009. szeptembere óta 120 ezer Tucson 2.0 CRDi-t, 2010. áprilisától pedig 98 ezer eladott Sportage 2.0 CRDi-t érint a probléma. A visszahívás így összesen 218 ezer járművet érint.

A Hyundai és a Kia az információk szerint nem örül a vizsgálat eredményének, mivel nem ért egyet a minisztérium vizsgálati módszereivel, melyek jóval keményebbek, mint az autógyár saját tesztelési rendszere. A minisztérium többek között a teszt alatt a karosszéria rángatását is elvégzi. Tavaly az összes Tucson és Sportage modell egy hasonló, ám normál körülmények között elvégzett vizsgálaton minden további nélkül megfelelt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei