Erőművé alakították a Hyundai üzemanyagcellás autóját


A holland Delft Műszaki Egyetem kutatói sikeresen kifejlesztettek egy olyan csatlakozót, amely a Hyundai ix35 Fuel Cell modellbe építve konnektorként működik.

A Delft Egyetem kutatói a Hyundai Motor és más kereskedelmi partnerekkel szorosan együttműködve egy olyan konnektort építettek be az autógyártó ix35 üzemanyagcellás változatába, amellyel gyakorlatilag Európa első kerekeken guruló erőművévé alakították át az autót.

„A Delft Egyetemen Ad van Wijk professzor vezetése mellett a kutatóknak Európában az elsők, akiknek sikerült a következő nagy lépést megtenniük a tiszta energiaforrást jelentő üzemanyagcellás autókra épülő még fenntarthatóbb jövő felé” – mondja Frank Meijer, a Hyundai Motor Europe üzemanyagcellás járműprogramjának vezetője. „Az üzemanyagcellás autók elektromosságot állítanak elő, a hidrogénből tiszta és meleg vizet állítanak elő, amit akár a háztartásban, iskolákban vagy irodákban is fel lehet használni, mi pedig rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Hyundai Motor ix35 Fuel Cell modellje elsőként képes ilyen tiszta energiát adni.”  


Ad van Wijk professzor kutatócsoportját a Jövő Energiarendszereinek hívják és műszaki, vízi és anyagkutató fakultáció Folyamat és Energia részlegéhez tartoznak. Munkájuk az üzemanyagcella integrált rendszereire összpontosult, amelynek része az „Autó, mint erőmű”. Maga az ötlet az volt, hogy az autótulajdonosok autóikat csak az idejük 5 százalékában használják közlekedésre. A fosszilis üzemanyagokkal működő autókkal ellentétben az üzemanyagcellás járművek parkolás közben is elektromosságot állítanak elő hidrogénből: tisztább és hatékonyabb módon, mint a jelenlegi elektromos rendszer és olyan hasznos melléktermékekkel, mint a hő és a friss víz.

Az átalakított Hyundai ix35 Fuel Cell 10 kilowattos kapacitással rendelkezik, amellyel tíz háztartást láthat el árammal. A konnektor beépítésével az újítóknak sikerült olyan módon átalakítani az autót, amellyel az felcsatlakozhat az elektromos hálózatra vagy közvetlenül a házhoz és hozzájárulhat például a nap- vagy szélenergiához. Ezeket a funkciókat a program következő szakaszában tovább fejlesztik és tesztelik. A projekt a Delft Egyetem Greenvillage kezdeményezésének része, amely a fenntartható jövő innovatív rendszereit népszerűsíti.


Az ix35 Fuel Cell a világ első tömeggyártású és kereskedelmi forgalomban kapható üzemanyagcellás autója. Az üzemanyagcellás technológia nem újdonság a Hyundainál, hiszen a most kapható változat a 2000-ben elkészült Santa Fe FCEV, a 2004-es Tucson FCEV és a 2012-ben bemutatott ix35 FCEV után már a negyedik generációs modell. Jelenleg több mint 250 darab Hyundai ix35 Fuel Cell fut Európa 13 országának útjain, ami több, mint a más gyártók által eddig eladott összes üzemanyagcellás autó együttvéve.  

Forrás: globalpr.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei