Százmillió autót gyártott a Hyundai


A Hyundai csoport az elmúlt héten történelmi mérföldkőhöz étkezett, amikor összesített eladási eredményei minden más globális autógyártónál rövidebb idő alatt átlépték a százmilliós határt.

A Hyundai képviselői elmondták, az autóipari csoporthoz tartozó Hyundai Motor és kisebbik leányvállalata, a Kia Motors globális értékesítési eredményei múlt hét pénteken érték el a 100 000 000 darabot. A világ ötödik legnagyobb autógyártójának számító Hyundai Motor Group első gépkocsijának 1962-es legyártása után 54 évvel érte el ezt az eredményt.   


A Hyundai közleménye szerint a százmillió darabból nagyjából 64 millió Hyundai és 36 millió Kia modell volt azóta, mióta a Kia Motors 1962-ben értékesíteni kezdte a Sibal névre keresztelt autóját. A koreai páros 1993-ban érte el a tízmilliós határt, hogy aztán további 23 évvel később átlépjék a százmillió értéket. A Kia Motors 1999-es felvásárlása után 2000-ben alakult meg a Hyundai Motor Group, amely ezt követően 78,7 millió autót, vagyis összes eladásainak 79 százalékát értékesítette világszerte.


A Hyundai csoport nem az egyetlen, amely elérte ezt a mérföldkövet, de minden bizonnyal az első, amelynek sikerült ezen eredményét ilyen rövid idő alatt teljesítenie, hiszen a Volkswagen, a Toyota, a General Motors és a Ford vállalatainak is csaknem 70 évre vont szüksége ugyanezen eredmény elérésére.  


A Hyundai csoport megalakulása óta kb. 30 millió új autót értékesített hazai, dél-koreai piacán, míg a többit a világpiacon adta el. Típusokat tekintve a Hyundai legnépszerűbb modellje a hazai piacán Avante, míg a világpiacon Elantra néven forgalmazott kompakt limuzin, amelyből 1990-es bemutatása óta 11,19 millió példány talált gazdára. A Kia Motors vállalatnál a Pride/Rio kisautó volt a legkelendőbb, amelyből 1986. óta 4,22 millió autó készült.


A Hyundai csoport 24,3 millió darabos eladásával először 2000-ben került be a világ tíz legnagyobb autógyártója közé. A vállalat tavaly összesen 8 015 745 autót gyártott, ami kicsivel több, mint az előző évben elért 8 005 220 darabod eredmény. A több mint nyolcmillió eladott jármű 84 százalékát exportpiacokon értékesítették tavaly, míg a világ tízedik legnagyobb autópiacának tekintett Dél-Koreában összesen 1,83 millió autót adtak el 2015-ben. Pénteken a vállalat elnöke, Mong-koo Chung a jubileum kapcsán elmondta, a csoportnak nem jelent problémát az idei évre kitűzött 8,13 millió darabos globális eredmény elérése.  


A két vállalat értékesítési eredménye egyben Dél-Korea gazdasági fejlődését is szimbolizálja, hiszen az ágazat ebben az időszakban munkahelyteremtésével, gazdaságélénkítő hatásával és adó hozzájárulásaival fontos szerepet töltött be az ország gazdasági életében. A Koreai Autógyártók Szövetsége (KAMA) szerint 2013-ban 1,83 millióan dolgoztak az autóiparban, vagyis 356 ezer fővel többen, mint 2001-ben. A két vállalat exportbevétele tavaly elérte a 71 milliárd dollárt, ami Korea teljes exportbevételének 13,5 százalékát jelenti. A KAMA adatai szerint Eközben a Hyundai csoport minden évben összesen 42,8 milliárd dollárnyi adót fizetett, ami Korea teljes költségvetésének 14,7 százalékát jelenti.  

Forrás: koreaherald.comkoreatimes.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei