Túraautót épít a Hyundai az i30-ból


A Hyundai Motorsport bejelentette, hogy az új i30 alapjain megkezdi egy olyan versenyautó fejlesztését, amely megfelel a túraautó-bajnokság követelményeinek.

A Hyundai Motorsport növekedésének újabb állomásaként hamarosan egy teljesen új modell fejlesztésébe kezd. A 2012-ben alapított vállalat a negyedik szezonjában járó raligyőztes WRC csapat és a tavaly indult Vásárlói versenyrészleg után a túraautó-bajnokságra (TCR) is fejleszt egy új modellt.


Az új autót a motorsportrészleg a Hyundai legújabb i30 modelljéből építik, amelyet tavaly mutattak be. A versenyváltozat minden bizonnyal örökölni fogja az utcai modell legjobb tulajdonságait, amelynek prototípusai szigorú tesztkövetelményeken mentek keresztül és többek között a Nürburgring versenypályáján is bizonyították képességeiket.

A jelenlege érvényben lévő TCR követelményeknek megfelelően az i30 versenyváltozatát a Hyundai meglévő 2.0 literes turbófeltöltéses erőforrása mozgatja majd egy hatfokozatú váltóval és 100 literes üzemanyagtartállyal.  


Az autó tervezése még tavaly szeptemberben vette kezdetét a Hyundai Motorsport németországi központjában. Ezzel együtt az autók fejlesztése és építése is a vállalat alzenaui főhadiszállásán történik majd. Az új projekt megvalósítását ugyanazon Vásárlói versenyrészleg kezdte meg, amely az új generációs Hyundai i20 R5 raliautó megalkotásával egy szélesebb közönség számára mutatta meg a Hyundai nagyteljesítményű, dinamikus arcát.   

„A kifejezetten versenypályára szánt első projektünk megkezdése jelentős lépés a Hyundai Motorsport számára” – mondta Michel Nandan csapatfőnök. „A TCR szabályozás rendkívül sikeressé vált és a világ egyre több versenysorozatában alkalmazzák. Egy Hyundai TCR autóval ilyen szériában szerepelve a WRC és az R5 mellett ebben a motorsportban is népszerűsíthetjük a márkát. Az elkövetkező hónapokban nagyon elfoglalt lesz a Vásárlói versenyrészlegünk, hiszen a TCR fejlesztés a már meglévő ügyfeleink támogatásával párhuzamosan fut. Ennek ellenére tudom, hogy egy erős autót fogunk csinálni ebben az egyre versengőbb kategóriában.”   


„Nagyon örülünk annak, hogy a Hyundait is a folyamatosan növekvő TCR családban üdvözölhetjük” – mondta Marcello Lotti, a TCR széria alapítója. „A koreai autógyártó érkezése még tovább emeli a híres márkák hosszú listájával rendelkező TCR koncepció hírnevét és ezek szériagyártású modelljeivel méri össze tudását a világszerte növekvő számú versenyszériákban. Alig várjuk, hogy az új autó csatlakozzon a nemzetközi szériákhoz, ahol úgy hisszük, azonnal versenyképes lehet.”

Az új modell fejlesztése jelenleg is zajlik, az első teszteket várhatóan koratavasszal kezdik meg. Az i30 TCR változatának első ügyfelei pedig idén decemberben vehetik át új versenyautóikat.


Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei