Új hőálló katalizátort fejlesztett ki a Hyundai


A Hyundai csoportnak Dél-Koreában olyan katalizátort sikerült kifejlesztenie, amely akár 900 fokos hőmérsékletet is képes elviselni. 

Dél-Korea két legnagyobb autógyártóját,  a Hyundait és a Kiát tömörítő Hyundai Motor Group bejelentette,  hogy egy koreai egyetemmel közösen olyan nitrogén-oxid mérséklésére képes katalizátort tudtak kifejleszteni, amely az eddigieknél nagyobb mértékben képes csökkenteni a dízelmotorral rendelkező járművek károsanyag-kibocsátását és ezzel egy időben azok üzemanyag fogyasztását is mérsékelni tudják 

“Almond legújabb kutatásunk rendkívül hasznosnak bizonyult, hiszen ezzel képesek vagyunk egy belsőégésű motort környezetbaráttá alakítani saját fejlesztésű légtisztító rendszerünknek köszönhetően" - mondta a Hyundai egyik képviselője. 


A koreai gyártó fejlesztőcsapata a Pohang egyetemmel és Hong Suk-bong professzor vezetésével közösen dolgozták ki a Cu-LTA katalizátort, amit a dízelautók katalitikus tisztító-berendezéseiben hasznosítanak majd. Az eszköz képes csökkenteni a motor károsanyag-kibocsátását azáltal, hogy hogy az egészségre káros nitrogén-oxid molekulákat vízre és nitrogénre bontja. "A korábbi katalizátorokkal ellentétben a Cu-LTA 150 fokkal magasabb hőmérsékletet is képes elviselni" - emeli ki a sajtóközlemény. 

A vállalat szerint új katalizátoruk teljesítménye jelenleg a legjobb a piacon megtalálhatóak között, mivel bármilyen hőmérsékleti körülmények között is biztonságosan használható a dízelmotorral rendelkező járművekben. Hozzátették, amennyiben forgalomba hozzák, a katalizátor szélesítheti a motorok használatát és egyben növelhetik azok gazdaságosságát is. Ráadásul az új eszköz a régebbinél olcsóbban előállítható, amellyel csökkenthető az autók gyártási költségei is, nem is beszélve a folyamatban lévő szabadalmi védelemből eredő bevételekkel.

Forrás: koreaherald.com

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei