Nyílt kékség, akár az óceán - A Hyundai FE Fuel Cell belső formanyelve


A 2017-es Genfi Autószalonon tartotta világpremierjét a Hyundai Motor FE Fuel Cell tanulmányautója, amely a márka üzemanyagcellás technológiájának következő generációját mutatja be.

Chris Drozdowski a Hyundai Motor formatervezői csapatának belsőépítészeti vezetője, akinek csapata nyolc hónapot töltött az Fe Fuel Cell Concept megalkotásával. Cris korában hat évig a Hyundai kaliforniai tervezőközpontjában dolgozott, most pedig a vállalat szöuli dizájnstúdiójában alkot.  A dizájner most a tanulmány utastere megalkotásának rejtelmeibe engedett betekintést.

Mi inspirálta az FE Fuel Cell Concept belső terének megalkotását?

Az üzemanyagcellás technológia nagyon sokban befolyásolta a belső teret. A víz témája különösen fontos szerepet játszott már a projekt kezdeti időszakában is és ez tükröződik vissza a belső élénk kék színében is, amit a színekkel foglalkozó csapatunk választott. Elég minimalisták maradtunk, mivel elsősorban a technológiára összpontosítottunk, hogy tágas és nyílt belső teret alkossunk.   


Ezt úgy értük el, hogy olyan üléseket és konzolokat tettünk az autóba, amelyek úgy tűnnek, lebegnek.  A műszeregység ívelt monitorja és a konzolon lévő második monitor az utastér innovatív technológiájának csúcspontja. Ez a kialakítás a vezető körüli információ láthatatlan áramlását teremti meg, miközben az autó megőrzi terepjárós jellegét.  A külső tiszta és modern formája szintén fontos befolyással bírt.  Meg akartuk őrizni a Hyundai pozitív és innovatív jövőképének külső és belső jövőképének egységes képét.

Miért döntött úgy, hogy autóipar formatervező lesz?

Az Egyesült Államokból származom, Clevelandban tanultam és most a Hyundai észak-amerikai tervezőirodájában dolgozom Kaliforniában. Most ideiglenesen egy kétéves kiküldetésben vagyok Szöulban, dél-Koreában. Már gyerekkorom óta érdeklődöm a művészetek és a képregények iránt és amint megismerkedtem az ipari formatervezéssel, azonnal kíváncsi lettem, hiszen itt sokkal többről van szó, ez sokkal nehezebb és sokkal érdekesebb. Engem a körülvevő világ inspirál, bármi, amit meglátok vagy érdekelhet, illetve az új technológiák. Szeretem, ha nyitottak maradunk a különböző lehetőségekre és az autók belsőtér-tervezéséhez nagy kreativitásra van lehetőség.


Más Hyundai modelleken is dolgozott már?

Egy kis időt eltöltöttem a Hyundai Ioniq belső terének kezdeti szakaszával, de számos Hyundai tanulmányautón is dolgoztam már a múltban. (Chris korábban a Hyundai Future Lab projektjének keretében egy olyan kétüléses felderítő robotot is megformázott, amelyet új bolygók környezetének feltérképezésére használnának) Az Fe Fuel Cell tanulmánnyal rengeteg időt töltöttem, vagyis az elmúlt nyolc hónapban kizárólag ezzel a projekttel foglalkoztam.   

Miben különbözik egy tanulmányautó megalkotása egy sorozatgyártású modellétől?  

Egy tanulmányautó kialakításakor sokkal több szabadságunk van egy szériamodellhez képest. Egy tanulmánynál lehet olyan konzolt készíteni, amely eltávolodik a padlótól, de ezt sokkal bonyolultabb megoldani egy szériagyártású autónál.   


Milyen kihívásokkal kellet szembenéznie, amikor ezen az autón dolgozott?  

Az üzemanyagcellás technológia miatt a Hyundai nagyon körültekintően határozta meg az FE Fuel Cell tanulmány kinézetét. Mivel ilyen sok ember vett részt benne, mindig kihívást jelen, hogy találkozzon a különböző ízlésvilág és elvárás, mivel mindenkinek megvan a saját víziója arról, hogyan nézzen ki az autó. Ez a projekt ezért is jó példa az együttműködésre és mindannyian örülünk annak, hogy ilyenné lett az autó. 

Végezetül, önnek mi az FE Fuel Cell tanulmány kedvenc részlete? 

Nekem különösen tetszik a belső tér lebegése, ahogyan ezt a nyílt teret az óceánra utaló kékségel kombináltuk. Ez szerintem egy nagyon egyedi részlet.  

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei