A Hyundai Motorsport megkezdte az új i30 TCR tesztelését


A Hyundai Motorsport első versenypályás projektje nemrég új szakaszba ért, amikor a vállalat nemrég elvitte a prototípust Spanyolországba és megkezdte az új generációs Hyundai i30-ra épülő TCR versenyautó tesztelését. 

A Vásárlói Versenyrészleg új projektjük fejlesztésének következő fázisaként néhány hete a spanyolországi Motorland Aragon versenypályájára utazott. A kiruccanás előtt ugyan a csapat számos tesztet végzett az autó kialakításán, mégis a három napos pályateszt adott először arra alkalmat a mérnököknek, hogy a versenypályán körözve adatokat gyűjtsenek az autó viselkedéséről.


Mivel a teszt során egyetlen komoly megbízhatósági probléma sem merült fel, a csapatnak lehetősége volt az alapbeállításokon felül alternatív beállításokat is kipróbálni. Az Aragon pálya különféle kanyarjai tökéletes helyszínt biztosított a teszteléshez. Az 5,3 kilométeres körpálya lehetőséget adott a csapatnak és Gabriel Tarquni tesztpilótának arra, hogy tovább finomítsák az autó kezelhetőségét a lassú és gyors kanyarokban, valamint az autó erős fékezőerejét is próbára tette a pálya hajtűkanyarjai. 


A mérnökök kipróbálhattak számos motorteljesítmény-beállítást is azért, hogy az a kétliteres turbófeltöltéses erőforrással a legjobban illeszkedjen a fülekkel is vezérelhető hatfokozatú  szekvenciális váltóműhöz. Az új generációs Hyundai i30 modell szériaváltozatára épülve az új versenyautót a tervezők a népszerű TCR versenykategória szabályaihoz igazítva alakították ki, amelyet 2015-ben vezettek be. Ez a kategória számos nemzetközi és nemzeti bajnokság alapjait képezi, valamint erre épülnek a megbízhatósági versenyek is. A tesztelés után a csapat visszatért a Hyundai Motorsport alzeanui bázisára, ahol a csapat felkészül a zsúfolt fejlesztési program következő lépésére.    


"Mindig az új autó első tesztje egy projekt legizgalmasabb pillanata és azzal, hogy a három napos teszt során semmilyen komoly gonddal nem találkoztunk, ezt még izgalmasabbá tette" - mondja Andrea Adamo, a Hyundai Motorsport Vásárlói Versenyrészlegének vezetője. "Sikerült minden olyan tesztet elvégeznünk, amit szerettünk volna és ez persze szép kezdést jelent az új generációs i30 TCR zsúfolt fejlesztési programjának kezdetén. Sikerült dolgoznunk a az autó kiegyensúlyozottságán és megkezdtük a jövőbeli alapbeállítások fejlesztését, ami nemcsak a kezelhetőségét, de a még fontosabb motor- és differenciálbeállításokat is magában foglalja. Ezeket most a jövőbeli tesztek alapjaiként tudjuk felhasználni, ahogyan figyelmünket a a különböző komponensek maximális teljesítményének kialakítása felé fordítjuk."


Az új generációs Hyundai i30 TCR tesztelése egész nyáron és ősszel is folyamatosan zajlik majd Európában. Az első végleges autókat várhatóan még idén december elején vehetik át új megrendelőik. 

Forrás: motorsport.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei