2020-tól jön a Hyundai Mobis autonóm autópályás rendszere


A koreai Hyundai csoport alkatrészgyártója, a Hyundai Mobis bejelentette, hogy 2020-ra autópályás közlekedésre alkalmas önvezető rendszert fejleszt, amelyet két évvel később dobhatnak piacra. 

A közlemény szerint vállalat elsősorban a csoport két másik leányvállalata, a Hyundai Motor és a Kia Motors számára készíti saját önvezető technológiáját, hogy ezzel segítse azok terjeszkedését az okosautók területén. "Fokozzuk azon erőfeszítéseinket, hogy Országúti Vezetési Asszisztens (HDA) rendszert és más autonóm járműtechnológiai eszközöket fejlesszünk ki azzal a céllal, hogy biztosítsuk versenyképességünket ezen a piacon" - mondta a válllat egyik képviselője.    

A Hyundai Mobis azzal számol, hogy 2019 végéig az Észak-Amerikában és Európában forgalomba hozott összes új modell felszerelésre kerül az ún. "vehicle-to-everything" V2X technológiával. Ez a technológia biztosítja, hogy a jármű összes információja minden olyan helyre eljut, amely kapcsolatban áll és befolyásolhatja az autó működését és fordítva. A HDA rendszerekkel lehetővé válik az automatikus kormányzás, fékezés és az akár álló helyzetből történő gyorsulás is. A A Hyundai által 2020-ra kitűzött HDA3 rendszer már sávváltása és más autonóm vezetési funkcióra is képes lesz anélkül, hogy a vezetőnek be kellene avatkoznia. 


A Hyundai Mobis már túl van a HDA2 technológia kifejlesztésén, amelynek révén a vezető egy kapcsoló segítségével.utasíthatja az autó sávváltásra, az autópályára felhajtásra vagy éppen az onnan letérésre. Ezt a rendszert a Mobis 2019-től már gyártásba is veszi, ahogyan a HDA1 rendszerek, vagyis az aktív sávtartó rendszerek már ma is megtalálhatóak a Hyundai és a Kia járműveiben és alkalmazásukkal megszüntethetőek vagy legalábbis csökkenthetőek a fáradtságból vagy figyelmetlenségből bekövetkező sávelhagyásos balesetek.

Az összes ilyen HDA rendszernek azonban még mindig van egy nagy hátránya, ugyanis azokat elsősorban városon kívüli, kereszteződésektől és éles kanyaroktól mentes használatra tervezték. A Hyundai Mobis tervei szerint 2025-re kifejleszti a HDA4 technológiát is, amely már képes lesz a kereszteződéseket és éles kanyarokat is kezelni akár városi környezetben is .  

A Hyundai Motor és Kia Motors 2020-tól várhatóan első körben felsőkategóriás luxusmodelljeiket szereli majd fel ezen autonóm vezetési funkciókat is tartalmazó technológiáikkal.  

Forrás: koreaherald.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei