Két Hyundai pilóta is dobogós a Portugál-ralin


A Hyundai Motorsport már második alkalommal ért el kettős dobogós helyezést a 2017-es FIA Rali-világbajnokságban, amikor Thierry Neuville másodikként, míg csapattársa, Dani Sordo harmadikként futott be a Portugál-ralin.  

Ez a dobogós eredmény nemcsak megfelel a Hyundai Motorsport versenyt megelőzően kitűzött céljainak, de egyben a csapat első dobogós eredménye is Portugáliában. A HMSG történelmében ez a hatodik olyan alkalom, hogy két csapatuk is dobogóra állhatott és annak a 2017-es dobogós sikersorozatnak is folytatása, amely a mexikói harmadik hellyel indult, majd Korzikán az első és harmadik hellyel, illetve az előző Argentin-rali győzelmével folytatódott. Mindezek mellett mindhárom Hyundai Shell Mobis World Rally Team páros szakaszgyőzelmeket is elért a hétvége során, Paddon és Neuville mindketten négy, míg Sordo egy szakaszon bizonyult a leggyorsabbnak. Ez a szezon első olyan versenye, ahol mindhármuknak sikerült szakaszgyőzelmet elérnie, így kilenc szakaszgyőzelmével ezen a téren ez a rali volt a Hyundai legjobb idei versenye.   


A vasárnapi négy szakaszon, köztük a legendás Fafe ugratóval, Neuville és Sordo sikeresen védte addig megszerzett pozícióikat, miközben a pénteken és szombaton műszaki gondokkal küszködő Paddon látványos időket autózva igyekezett megmutatni tudását. Neuville végül csak keveset tudott tenni azért, hogy csökkentse lemaradását Sébastien Ogier-rel szemben, így kevesebb mint 16 másodperccel a világbajnok mögött lemaradva ért célba. A belga pilóta emellett töretlen lendülettel szerezte Power Stage pontjait, így a Fafe szakaszon szerzett második helyezésével összesen 22 pontot szerzett.      


A hétvégi végeredményükkel a Hyundai Motorsport 173 pontjával megtartotta második helyezését a konstruktőri ranglistán és 26 pontos lemaradásával folyamatos nyomás alatt tartja a 199 ponttal vezető M-Sport csapatát.  Neuville mostani eredményével viszont a második pozícióba került a versenyzői ranglistán, miután átlépte a száz pontos határt és hat forduló alatt 106 pontot gyűjtött össze.  


Szoros küzdelem és kihívásokkal teli nyitónap után Neville és navigátora, Nicolas Gilsoul szombatra visszanyerték magabiztosságukat és egyértelműen a dobogós helyezés lebegett szemük előtt. Onnantól kezdve a korzikai és argentin verseny győztese könnyedén szerezte meg a második helyet. Ez egy huzamban az idei szezon negyedik dobogós helyezése és a második a Power Stage pontszerzések között.     


„Teljesen jó, tiszta Power Stage szakasz biztosította, hogy jó hangulatban fejezzük be ezt a versenyt” – mondta Neuville. „Voltak nehézségeink a kocsi hátsó részével, ami miatt nem tudtunk harcba szállni Ogierrel és M-Sporttal a győzelemért. Ők itt kiváló teljesítményt nyújtottak, amihez mi nem értünk fel. Ennek ellenére két győzelem után elégedett vagyok a második hellyel és a megszerzett Power Stage pontjainkkal is. Ezek nagyon fontosak voltak a versenyzői bajnokságban, amelyben immár Ogier mögött a második lehetek. A csapat oldaláról nézve Sordo harmadik lett, újabb pontokat szereztünk a csapatnak, így ez egy értékes és sikeres hétvége volt. Köszönöm a csapat erőfeszítéseit, most pedig a Szardínia-ralira kell összpontosítani, ahol tavaly győzni tudtunk.”    


Sordonak és navigátorának, Marc Martinak ez a harmadik helyezés az első olyan dobogós helyezésük a Hyundai Motorsportnál, amelyet murvás terepen szereztek, miután Spanyolországban vegyes terepen már bizonyítani tudtak. A hétvége néhány problémája ellenére sikerült keményen megküzdeniük a nehézségekkel és harmadikként a célba érniük. 


„Nagyon boldog vagyok ezzel a dobogós helyezéssel” – mondta Sordo. „Szombaton egy kicsit csalódott voltam azért, mert nem tudok közelebb jutni a győzelemhez. De Sébastien és Thierry egyszerűen túl gyorsak voltak. Túlságosan távol kerültem ahhoz, hogy a vasárnapi szakaszokon támadni tudjam őket, így arra összpontosítottam, hogy harmadikként tudjam befejezni a versenyt és a dobogóra léphessek. A nézők támogatása hihetetlen volt és fantasztikus volt ennyi embert látni a szakaszok mellett. Mindeninek köszönöm, aki nekünk drukkolt és a csapatnak is köszönöm ezt a remek eredményt.” 


A portugál-ralin megválaszolásra került az a kérdés is, milyen a Hayden Paddon – Seb Marshall kettőse. Az új-zélandi és angol páros a hétvégén négy szakaszgyőzelmet is megszerzett és pénteken még a győzelemért is harcba szállhattak, mielőtt elektromos problémák meg nem akasztották addigi lendületüket. Szombaton pedig a kormányzás körüli nehézségek pedig magukkal hozták, hogy a kettős megmutathatta elszántságát.     


„Mindenek előtt nagyon köszönöm a csapatnak a kemény munkát” – mondta Paddon. „Néha nagyon frusztráló volt a helyzet, de nem adták fel soha. Valójában minden ralin mélyebbre ásnak, így együtt kell túljutnunk a kihívásokon. Szerettük volna az utolsó szakaszokon megmutatni, mire vagyunk képesek és a tény, hogy több szakaszgyőzelmet is elértünk, megerősített bennünket abban, hogy mit tudtunk volna elérni, ha nincsenek gondjaink. A Power Stage is élmény volt. elsőként az úton elég sokat kellett tisztogatnunk, többet is, mint szerettünk volna, de élveztük.  Seb első közös versenyünkön lenyűgöző munkát végzett. Akár a győzelemért is küzdhettünk volna ezen a hétvégén, de így is van néhány biztató jel a jövőre nézve.” 


Két egymást követő győzelem után a Hyundai Motorsport Portugáliában újrakalibrálta céljait, ahol eddig még sohasem sikerült dobogóra állniuk. Minden egyes szezonnal közelebb és közelebb jutottak hozzá, most pedig már a második és harmadik helyet sikerült megszerezniük. A csapatnak mára 26 egyéni WRC dobogója van és a versenynaptár 13 versenyéből 12-ben a legjobb háromban végzett. 


„Elértük kitűzött céljainkat ezen a hétvégén azzal, hogy két Hyundai i20 Coupe WRC is a dobogón végzett” – mondta Michel Nandan csapatfőnök. „Gratulálok Thierrynek és Nicolasnak, Daninak és Marcnak a hétvégén elvégzett munkájukhoz. Amikor Ogier 16 másodperces előnnyel megkezdte az utolsó napot, már tudni lehetett, hogy ezt a hatalmas előnyt nem lehet ledolgozni. Mi a második és harmadik helyet kívántuk biztosítani, amit a csapatok kényelmesen meg is tettek, miközben szép előadást adtak a több ezer szurkolónak. Hayden és Seb is kiváló iramot diktáltak vasárnap, amivel további két szakaszgyőzelmet tudhattak magukénak. Csalódottak vagyunk, mert két különböző hiba is felmerült az autókon a hétvége során, amit jobban ki kell majd vizsgálnunk. Hiányzott még egy kis teljesítmény a közvetlen riválisainkkal szemben, de elégedettek lehetünk amiatt, hogy sikerült megszerezni az első dobogós helyeinket Portugáliában. Szardínia újabb kihívást jelent, de jó emlékeink vannak a tavalyi versenyről, amit feltétlenül meg szeretnénk ismételni.”    


Forrás: rallye-info.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei