Vízfolyás inspirálta vonalak - A Hyundai FE Fuel Cell külső formaterve


A Genfi Autószalonon bemutatott Hyundai FE Fuel Cell tanulmány külső formavilágának részleteibe Innwhan Kim, a Hyundai Motor formatervezői részlegének vezető külső dizájner avat be bennünket.

A Hyundai Motor a 2017-es Genfi Autószalonon mutatta be vadonatúj FE (Future Emission) Fuel Cell tanulmányautóját, amely letisztult formavilágával a jövőre érkező, sorozatgyártásban készülő  új generációs üzemanyagcellás modell  formáját és arányait vetíti elénk. A tanulmány formájának kialakításáról a külső formáért felelős vezető tervező, Innwhan Kim beszél.


Mi inspirálta az FE Fuel Cell Concept formáját?

Valójában ezt az autó legfontosabb nézőpontjából, a hidrogénből vezettük le. Akárcsak a hidrogén, mi is úgy gondoltuk, hogy az autó legen tiszta és egyszerű. Tanulmányoztuk ezt a tiszta és nyugodt formai ötletet és ahogyan láthatjuk, az autó nincs tele őrült karaktervonalakkal , nem is bonyolult formájú, sokkal inkább tiszta és egyszerű.  Az autó fő témája, amit a hidrogén mellett be akartunk mutatni, az a víz körforgása, amely korlátlan energiaforrás. Ha megnézzük az autó külsejét, az elnyúló első és hátsó lámpatestek egyetlen övvonalban folytatódnak, amely természetesen öleli körbe a karosszériát. Ez is az autó tiszta és nyugodt formáját hangsúlyozza.  

Milyen nehézségekbe ütköztek az FE Fuel Cell Concept külsejének megformálásakor?

Mindig kihívás tanulmányautót megformázni, mivel nem kötnek a sorozatgyártású autók szabályai és le kell küzdeni a megszokásokat ahhoz, hogy valami újat próbáljunk ki. Azt gondoljuk, hogy egy igazán egyedi formát sikerült megalkotni az FE Fuel Cell tanulmánnyal.  


El tudja magyarázni, miért döntött úgy a csapat, hogy „öngyilkos ajtókat” készít? (olyan ajtók, amelyek egymással szemben nyílnak) Ez is a formanyelvet tükrözi?

Olyan megoldással akartunk előállni, amely a legjobb módon bemutatja az autó csodálatos kék belső formatervét. Ha ezt a hagyományos terepjárós ajtókkal tettük volna, úgy gondolom, az túlságosan normális lett volna ahhoz, hogy megmutassuk ezt a remek belsőt. Ezek az ajtók lehetőséget adtak számunkra, hogy megmutassuk a belső témáját és eredetét, valamint jobban összekössük azt a külsővel. Ez a víz körforgásához hasonló. Mind a belső, mind a külső össze van kapcsolva – nem külön készültek – amelyekkel egy művészi alkotást igyekeztünk megteremteni.


Mi volt az ötlet az FE Fuel Cell tanulmány keréktárcsa formatervének megalkotása mögött?

A karosszéria esetén egy egyszerű és nyugodt forma megalkotására törekedtünk és olyan kérdéseket tettünk fel magunknak, mint: „Az a legjobb, ha egyszerű kereket formálunk, mivel a karosszéria is egyszerű?” Ha egy átlagos környezetbarát autót nézünk, olyan kerekeket látunk, amik azt mondják: „Én környezetbarát vagyok”. Úgy gondolom, nagyon alap, hogy valami ilyesmit formázzunk meg, ehelyett mi továbbléptünk a hagyományos kerékformánkkal. Ez valójában teljessé teszi az autót – jó értelemben –mivel a karosszéria egyszerű és a kerék még több kontrasztot ad. Ezek olyanok, mint az autó ékszerei.  


Végül, mi a különbség aközött, hogy egy olyan autót tervez, amelyről tudja, nem kerül sorozatgyártásra és aközött, hogy egy sorozatgyártásra kerülő modellt tervez?

Függetlenül attól, hogy tanulmányautót vagy sorozatgyártású autót tervezünk, ez mindig kihívást jelent.  Egy sorozatgyártású autónál mindig vannak kötöttségek és ezek között kell valami frisset alkotni. Egy tanulmánynál viszont nagyon-nagyon kreatívnak kell lenni és valójában néha őrültnek is kell lenni a formatervezésben, vagyis nagy kihívást jelent új ötleteket kipróbálni. Azonkívül nem biztos, hogy az általunk tervezett és bemutatott új elemek és technológiai vívmányok elérhetőek lesznek a fejlődési szint valamelyik következő fokáig, így mindig biztosnak kell lennünk abban, hogy a legújabb technológiákkal és a jelenlegi trendeknek megfelelő felszereltséggel lássuk el a tanulmányt azért, hogy az a szalon egyik sztárja legyen.  

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei