Leányvállalata előzte meg a Hyundait Koreában


A Hyundai csoport története során először fordult elő, hogy a kisebb Kia Motors eladási darabszámban megelőzte a nagy Hyundai Motort a koreai autópiacon.  

Tavaly a Kia Motors összesen 475 107 új autót értékesített Dél-Koreában, azaz 56 804 darabbal többet, mint a Hyundai, amely csak 418 3030 autót tudott értékesíteni ugyanebben az időszakban.Ez az első olyan alkalom, hogy a Kia Motors leányvállalata hazai piacukon meg tudta előzni anyavállalatát azóta, hogy a Hyundai 2000-ben átvette a csődbe jutott Kia Motorsot. 

"Ez egyelőre egy átmeneti állapotként kezeljük" - mondta a Hyundai Motor képviselője a helyi sajtónak. "Ami jelenleg vészjelzőnek tűnik, az a két vállalat, a Hyundai és a Kia piaci részesedésének csökkenése a helyi piacon." 


A Hyundai 110 ezer autóval kevesebbet értékesített tavaly, mint egy évvel korában, amikor több mint 529 ezer autót tudott értékesíteni hazájában. Ez vélhetően az erősödő importmárkák mellett arra vezethető vissza, hogy a vállalat legkeresettebb termékei, mint a Sonata és a Grandeur is elöregedtek.A Kia Motors viszont széles hobbiterepjáró és crossover kínálatából profitált,amelynek része a Sportage, a Soul és Mohave is. A Kia a korábbiaknál 10 százalékkal több, összesen 235 892 hobbiterepjárót adott el hazájában, míg a Hyundai hobbiterepjáróinak értékesítése 12,5 százalékkal 143 259 darabra esett vissza.     

A Kia Motors nyerő szériája idén is folytatódott, így az első negyedévben a Kia 104 954, míg a Hyundai 101 644 autót tudott értékesíteni. Ennek ellenére az iparági szakértők szerint túl korai volna megjósolni, idén melyik vállalat ad el töb autót, mivel a Hyundainál nagy reményeket fűznek a megújult Sonata modelljükhöz, illetve hamarosan érkezik a Kona kompakt terepjáró, amely révén újra sikerülhet visszaszerezni hazai elsőségüket. 

Forrás: theinvestor.co.kr

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei