A Hyundai Ioniq a legnépszerűbb elektromos autó Koreában


A környezetbarát járművek népszerűségét meglovagolva a Hyundai Motor elektromos Ioniq modellje vezeti a koreai elektromos autók eladási listáját.

A Koreai Autógyártók Szövetségének (KAMA) legfrissebb adatai szerint Dél-Koreában idén április végéig  13 különböző modellből rekordszámú, 13 812 darab elektromos autót helyeztek forgalomba, amelynek 40,4 százaléka, azaz 5 581 darab Ioniq Electric volt. Ezzel a dél-koreai elektromos autók piaca ugyan elmarad a három nagy autópiac – az EU, az USA és Kína – mögött, ám igen gyorsan fejlődik. 

A KAMA adatai szerint amíg 2011-ben mindössze 344 darab elektromos autót helyeztek forgalomba, addig tavaly ez a szám első alkalommal lépte át a 10 ezres példányszámot. „Nagyon sok érv szól az Ioniq kedvező teljesítményéről és formavilágáról. A koreai kormányzat által nyújtott támogatással 20 millió wonos (kb. 4,9 mFt) árával pedig ésszerű választás” – mondja a Hyundai Motor Group szóvivője.  


Az Ioniq Electric modell hivatalos ára felszereltségtől függően 38,4 és 43 millió won (9,5 és 10,6 mFt) között mozog , viszont a Környezetvédelmi Minisztérium minden egyes elektromos autó vásárlását 14 millió wonnal (kb. 3,4 mFt) támogatja, de az árat a különböző tartományok további kedvezményekkel  tovább csökkentik. Szöul önkormányzata pl. további 5,5 millió won (kb. 1,4 mFt) támogatást ad az elektromos autók vásárlásához. 

Az idei eladási lista második helyén a Hyundai leányvállalata, a Kia Motors Soul EV modellje áll, amelyből a KAMA adatai szerint 2 575 darabot értékesítettek idén április végéig.  Harmadik helyen a Samsung Motors SM3 Z.E. limuzinja végzett 2 547 darabbal. A külföldi gyártók között a BMW i3 827 darabot, a Chevrolet Bolt EV csak 16 darabot tudott értékesíteni. 


A koreai elektromos járműpiac a várakozások szerint további bővülésre számíthat, mivel az újonnan megválasztott Jae-in Moon elnök kormányzata elkötelezett az ország EV piacának kiterjesztésében és ezzel a szálló por csökkentése mellett új lendületet adjon a gazdaságnak. A Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium tavaly júliusban jelentette be, hogy 2020-ra 250 ezerre kívánják növelni az elektromos autók számát.  

Forrás: theinvestor.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei