Jövőre jön a Hyundai nagy hatótávú villanyautója


A Hyundai csoport egyik vezetője megerősítette, hogy még a jövő év első felében egy olyan új elektromos modellt mutatnak be, amelynek valós hatótávja eléri a 390 kilométert.   

Először a német Auto Bild szaklap írt arról, hogy a Hyundai csoport az idén bemutatkozó Kona benzines és dízelváltozata mellett 2018 őszén a típus teljesen elektromos változatát is piacra dobja, ami a mostani NEDC mérési rendszer szerint akár 500 kilométeres hatótávval is rendelkezhet, de a valóságban is valahol 320-350 kilométer közé tehető. 

A lap szerint a jövőre érkező Ioniq Electric frissített változata a mostani 28 kWh-s akkucsomag mellett vagy ahelyett egy 50 kWh-s akkucsomaggal is elérhető lesz, amivel a hatótáv az autó áramvonalas formáját figyelembe véve könnyedén átlépheti a valós 350 kilométeres határt is. Arról is írnak, hogy ezt a nagyobb kapacitású egységet építenék be a Kona elektromos változatába is. 


Most azonban a Hyundai csoport egyik leginkább illetékes vezetője, Woo-suk Choi, a vállalatcsoport környezetbarát járműfejlesztési részlegének vezetője egy elektromos autókról tartott koreai szimpóziumon árult el részleteket a csoport ilyen irányú jövőbeli terveiről. Choi elmondta, hogy valóban elkészültek egy olyan új elektromos modellel, amelynek hatótávja az egyik legnagyobb lesz a most kapható modellek között.       

Jelenleg a Koreában is kapható Chevrolet Bolt (Opel Ampera-e) elektromos hatótávja a legnagyobb, a koreai ciklus szerint 383 kilométer, amit a Tesla Model S 90D követ 378 kilométeres értékével. Eközben a koreai gyártók közül a Hyundai Ioniq modelljének 191 km, míg a nemrég bemutatott Kia Soulnak 180 km a hatótávja, ami lényegesen kevesebb, mint az importált villanyautóké, így azok kevésbé vonzóak a vásárlók számára. Iparági elemzők szerint a Hyundai túl sokáig foglalkozott kizárólag az üzemanyagcellás meghajtással, így lemaradásba kerültek az elektromos autók piacán.  


A lemaradás ledolgozása érdekében a vállalat növelni igyekszik elektromos modelljeinek hatótávját, amit nagyobb, 63-70 kWh kapacitású akkumulátorok beépítésével kívánnak elérni. Ez több, mint duplája annak a 28 kWh akkunak, ami jelenleg az Ioniq modellben található. Emellett Choi szerint igyekeznek diverzifikálni akkubeszállítói körüket és minél több beszállítót alkalmazni annak érdekében, hogy a piaci keresletre rugalmasabban tudjanak reagálni. A beszállítói kör csúcsán jelenleg az LG Chem áll, emellett azonban az SK Innovation vállalat is szállít akkukat az új modellekhez.  

Choi azt is sugallta, hogy ez a vadonatúj elektromos jármű egy kompakt hobbiterepjáró lehet, de erről további információkat nem árult el. Annyit azonban elmondott, hogy az nem a Kia Niro padlólemezére épül majd. Ezek alapján az iparági szakértők úgy vélik, az új elektromos autó a júniusban bemutatkozó Hyundai Kona kisterepjáró vagy az egy hónappal később debütáló Kia Stonic testvérmodelljére épülhet, tekintettel arra, hogy a Hyundai csoportnak a Nirón túl mindössze ez a két modellje van a kisterepjárók mezőnyében. 


Choi általánosságban arról is beszélt, hogy a terepjárók emelt karosszériája a limuzinoknál általában tágasabb utasteret kínál, ahol jobban elférnek az elektromos hajtáslánc elemei és az akkumulátor anélkül, hogy értékes teret kellene feláldozni. A vezető ezzel kapcsolatban azt is elárulta, az új autó csomagtere nagyobb lesz, mint az Ioniq-é.

Forrás: pulsenews.co.krpushevs.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei