„Az a cél, hogy minden út élményt adjon” - Interjú a Hyundai Kona multimédiájának fejlesztőjével


A nyáron bemutatott új Hyundai Kona nemcsak formavilágában, de modern felszereléseivel is igyekszik a vásárlók új generációinak minden igényét kielégíteni. 

Az új Hyundai Kona rendelkezik minden olyan lényeges eszközzel,ami a mai új generációs autóvásárlók számára fontos lehet. Regina Kaiser, a Hyundai Motor Europe Ember-Gép Interfész (Human Machine Interface – HMI) mérnöke beszélt a vadonatúj Kona legjobb felszereléseiről és arról, az emberek használat közben miért nem veszik észre a jól működő szerkezetek használhatóságának művészetét.  

Sokan nincsenek tisztának a HMI-vel elmagyarázná, mi az Ön munkaterülete? 

Az Ember-Gép Interfész (HMI) területén mi elsősorban az embert helyezzük munkánk középpontjába.  Vagyis hogyan működnek együtt az autójukkal – különösen az infotainment rendszerrel és hogyan értelmezik az információkat, mint pl. az ikonok,vagy a szövegek. Az a célunk, hogy minden utazás pozitív élményt jelentsen azáltal, hogy az infotainment rendszer és az utasok együttműködése vonzó, hatékony és ösztönző legyen, ugyanakkor biztonságosan használható maradjon vezetés közben is. Ahhoz, hogy ezt elérjük szorosan együtt dolgozunk más területekkel, a funkció és grafikai tervezőkkel,szoftverfejlesztőkkel és piackutatókkal, hogy csak néhányat említsek. 


Mi az igazán különleges a vadonatúj Konában? Meg tudná nevezni az infotainment kiemelkedő elemeit?  

Az új Kona két legfontosabb felszerelése a kombinált Head-up kijelző és az audio kijelzője. Mindkettő első alkalommal kerül Hyundai modellbe. 

A kombinált Head-up kijelző egy 8 colos méretű kijelzőn mutatja a sebességet és a navigáció információit, de a zene és a rádió paramétereit is kijelzi és tájékoztatja a vezetőt a biztonsági rendszerek működőképességéről is. A vezető személyes igényei szerint saját maga állíthatja be a kijelző szögét és magasságát, valamint azt a tartalmat, amit látni szeretne. Azért, hogy az információk nehezebb látási körülmények között is láthatóak legyenek, a kijelző 10 ezer cd/négyzetméteres fénysűrűséggel rendelkezik.  

Az audiokijelző egy 7colos központi érintőképernyőt kapott, amelyhez különböző csatlakoztatási lehetőséget biztosítottunk. A legfontosabb jellemző, hogy az utasok mobiltelefonjuk tartalmát is kivetíthetik a központi kijelzőre, így  pl. a telefonra telepített navigáció képe is. A vadonatúj Kona Bluetooth kapcsolódást is kínál, de ennél is fontosabb, hogy Apple CarPlay és Android Auto alkalmazással is rendelkezik.Ez azt jelenti, hogy a vezetőnek ezekkel nem kell lemondania jólbevált navigációs rendszeréről. 

A fejlett infotainment rendszerek mellett a Konában is megtalálható a Hyundai legújabb SmartSense technológiája, többek között olyan aktív biztonsági eszközökkel, mint az autonóm vészfékrendszer, sávtartó rendszer, holttérfigyelő rendszer és hátsó keresztirányú forgalmat figyelő rendszer – mindez egy B kategóriás kisautóban!


Milyen kihívásokkal járt a felhasználói felület létrehozása a vadonatúj Kona esetében? 

A felhasználói felület fejlesztése során a legfőbb kihívás az, hogy egyszerűvé és intuitívvá tegyük, de ugyanakkor vonzó is legyen.  A fizikális gombokat, az érintőkijelzőt és a kombinált Head-up kijelzőt olyanná kell alakítani, hogy minden fontos információról tájékoztassa a vezetőt menet közben is de anélkül, hogy megzavarná. Ezért nagyon gondosan kell eldöntenünk, melyik kijelzőn mi jelenjen meg.   

Az Ember-Gép interfész és a  konnektivitás területén mik a feltörekvő trendek és a jövő iránya? 

A testreszabhatóság még a mainál is nagyobb trend lesz. Az autók  a saját komfortzónánk része lesz és minden vezető lehetőséget kap, hogy saját igényeihez igazítsa azt – vagy engedje automatikusan hozzáigazodni, hiszen az autók képesek lesznek megjósolni az utasok igényeit és kívánságait. 


Az autóipar egyik ilyen trendje az autonóm vezetés, amikor nem kell magunknak irányítani, vajon hogy néznek ki majd az autóbelsők? 

Ha a vezetők nem kell mindig kormányozni az autójukat, akkor az utazási időt egészen mással is tölthetik. Ez lehetőséget ad számunkra rugalmasabb és személyre szabottabb belső terek kialakítására. HMI mérnökként ez nagy lehetőség és kihívás is egyben, hogy a szórakoztató rendszerek széles körét kínáljuk. Elképzelhető, hogy a teljes szélvédőt kijelzőként tudjuk használni ezekhez, vagy ott jelenik majd meg a különböző csatlakoztatott eszközök tartalma.   

Az autó felszerelések esetén miért fontos a használhatóság? 

A mindennapi élet bonyolultságának fokozódásával egyre fontosabb, hogy jól megszerkesztett használhatósággal csökkentsük a megterhelést. Az autóvezetés nagyon komplex feladat, ami rengeteg figyelmet igényel., de ugyanakkor az emberek összeköttetésben akarnak maradni és szórakozni is szeretnének vezetés közben. Ezért az infotainment és a biztonsági rendszereknek könnyen értelmezhetőeknek és kezelhetőnek kell lenniük anélkül is, hogy az ember végigolvasná a használati útmutatót.

Ha az autó rendszere használhatóságának fontossága kerül szóba, így lehetne azt összefoglalni:  a használhatóságművészete abban áll, hogy észre sem veszed, ha jól működik, de rögtön feltűnik annak hiánya!

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei