„Az önkifejezés a modern élet része” - Interjú az új Hyundai Kona formatervezőjével


Az új Kona kifejező, jellegzetes frontrészén is megjelenik a Hyundai Motor kaszkád hűtőmaszkja, amely mellett a tíz külső színben elérhető modellt a LED nappali menetfényektől elkülönülő ikerlámpák teszik még különlegesebbé. 

Júniusban mutatkozott be a Hyundai hobbiterepjáró-kínálatának legújabb tagja, a Kona kisterepjáró, amely jellegzetes formatervével jelentősen eltér a Hyundaitól eddig megszokott formanyelvtől. A kaliforniai Irvineban található Hyundai America formatervezési központjában Daniel Kim volt felelős a vadonatúj Kona  külső formavilágáért. 

Mennyi ideig dolgoztak a vadonatúj Kona formáján és hány ember vet részt a folyamatban? 

Én durván egy teljes évig dolgoztam ezen a projekten. A koncepció feltérképezésével kezdtük, majd jött az ötletek fázisa és végül a finomított modell kiválasztása. Ahogyan bármely másprojektnél, itt is volt egy domináns ötlet, ami az egészen végigvezette, de sok olyan formatervezővel dolgoztunk világszerte, akik befolyásolták egymást és ezzel gazdagították a végeredményt. A projektbe bevont emberek számát tekintve, ha az agyagmintázókat és az ötleteik megvalósulásáért harcoló mérnököket is számításba vesszük, akkor az számtalan. 


Mi az, ami a vadonatúj Hyundai Kona formáján annyira más? 

A formatervezési megközelítésünk ugyanaz volt a Kona esetén, mint bármely más autónál. A Hyundai Motor mindig igyekszik olyat adni, amit a vásárlóink elvárnak és a végeredmény ezúttal elég egyedire sikerült, mert valóban arra koncentráltunk, mi az, amit a vásárlók új generációja egy autótól elvár. Ez a generáció, amely büszke arra, hogy más, élvezni fogja a Konát, különösen annak személyre szabhatósága miatt is. 

A vadonatúj Konát a természet, a víz és Hawaii szigete inspirálta. Ezt kifejtené bővebben? 

Hol látja ezeket a behatásokat? A vadonatúj Kona a „bárhova, bármikor” attitűddel rendelkezik. Úgy vélem,a Kona sziget kalandos és izgalmas hírében áll. Ezért úgy gondolom, a Kona modell a Kona szigethez hasonlóan spirituális jellegű, ha nem is szó szerint.  


Meg tudná mondani, hogy a formaterv hogyan tükrözi az emberek életstílusát, különösen azokét, akik városokban élnek?  

Mindenhonnan kapunk inspirációkat és azt szeretnénk, ha az autók tükröznék vezetőik stílusát. A vadonatúj Kona esetében remélem, hogy az emberek izgalmas élményeket kapnak az autó spontán attitűdje által. A Kona a modernség és az értelem kettősségét vetíti ki és ezek kulcsfontosságúak a városi életstílushoz.  

Kérem mondjon valamit a fényszórókról és a vizuális hatásáról. 

Az alapgondolat az volt, hogy adjunk a Konának karcsú, modern nappali menetfényeket. Ez elsődleges volt, mivel ez a legfőbb dolog, amit az emberek először észrevesznek, legyen az nappal vagy éjjel, ami vonzó és látványos. Ezt a lehetőséget arra használtuk, hogy valami egészen egyedit hozzunk létre azáltal, hogy a főfényszórókat a sárvédő-burkolattal egybeépítettük. Összességében ez egyrészt védelmet nyújt, másrészt keménységet és modern hatást is kelt.  


Nekem nagyon tetszik, ahogyan a sárvédő-burkolatot integráltuk a főfényszóróval. Ez egyedi megjelenést ad a vadonatúj Kona számára. Ennél is fontosabb, hogy a Kona általános kiállását is megerősítettük ezzel. 

Miért gondolja, hogy annyira fontos az autók formáinak egyénisége a vásárlók számára? 

A forma egy olyan nyelv, ami lehetőséget ad a kommunikációra. Az emberek szeretnének kapcsolatot teremteni és kommunikálni másokkal  arról, ahogyan gondolkodnak és ezt az általuk birtokolt tárgyak egyéniségével is kifejezik. Ezért mint autógyártóknak, számunkra is nagyon fontos, hogy olyan helyet teremtsünk számukra, ahol ez lehetséges, mivelz önkifejezés a modern élet része.” 

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei