Elektromos Hyundai Ioniq flottát vett a cseh rendőrség


A csehországi belügyminisztérium a rendőrség részére 30,6 millió cseh korona értékben összesen 38 darab új Hyundai Ioniq Electric modellt vásárolt, amelyből az első húsz darabot a múlt héten adták át Prágában.

Húsz darab Hyundai Ioniq Electric modellt sorakoztattak fel a prágai regionális rendőr főkapitányság elé, amelyek mellett azok a rendőrök is beálltak, akik azokat Prága utcáin használni fognak. A rendőrség számára vásárolt flottát Martin Saitz, a Hyundai Motor Czech vállalat vezetője egy ünnepség keretében adta át a prágai regionális rendőr-főkapitányság vezetőjének, Tomáš Lerch dandártábornoknak.   


"A Hyundai tapasztalt és bevált elektromos autók gyártója, így nagyon örülünk, hogy az államigazgatás rendszeresen választja autóinkat” – mondta Martin Saitz, a Hyundai Motor Czech vezérigazgatója. „Ezen felül a Hyundai Ioniq Electric modellek környezetbarátok és meggyőződésem, hogy hosszú ideig megbízhatóan szolgálják majd a Cseh Köztársaság rendőrségét."


„Örülök neki, hogy a Cseh Köztársaság rendőrsége elindult az elektromobilitás útján, amit ezek az új autók is bizonyítanak” – mondta Jan Švejdar tábornok. „Ez egy olyan esemény, amely jelentős technológiai váltást hoz számunkra és úgy hiszem, hogy a rendőrség ezzel nagyon elégedett lesz.”


A Prágában átadott elektromos Ioniq darabja a szükséges rendőrségi felszerelésekkel és kiegészítőkkel együtt 805 ezer cseh koronába (kb. 10,45 mFt) kerültek. A cseh rendőrség színösszeállításában pompázó autókat a szükséges kék-piros villogókkal, rádióberendezésekkel látták el, amelyek mintegy 70 ezer koronába (kb. 900 eFt) kerültek. Az autókat nem sebességmérésre, illetve nem ún. „első vonalbeli” autóknak szánják, amelyek a vészhívásokra vonulnak ki. Az Ioniq rendőrautók járőrfeladatokat fognak ellátni és ha úgy adódik, akár egy üldözésben is részt vehetnek.   


Éppen ezért az autókat használó rendőrök utasításba kapják, hogy a töltöttségi szintet soha ne hagyják egy bizonyos szint alá csökkenni. Lerch elmondta, hogy egyelőre az elektromos járőrautókat a köztéri töltőállomásokon fogják tölteni, későbbiekben azonban mindenképpen azt tervezik, hogy egy saját töltőállomás-hálózatot is létrehoznak. 


Az Ioniq modelleket a rendőrség tavaly egy különböző elektromos járművekkel végzett tesztsorozat eredményeként választották ki, amelyben nagy szerepe volt annak, hogy az elektromos autók fenntartási költségei jóval alacsonyabbak, mint a hagyományos erőforrásokkal szerelt járműveké. Tomáš Lerch szerint ez nem a legfontosabb döntési szempont volt – sokkal lényegesebb volt az alacsonyabb helyi emisszió elérése.


A most átadott és érkező 38 darab Ioniq elektromos autó a cseh belügyminisztérium már szolgálatban lévő 96 darabos környezetbarát járműparkját fogja kiegészíteni. Az állami közigazgatás a Nosovicében gyártott Hyundai Kona Electric modellt is használja, amelyből összesen csaknem harminc autó az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium központi beszerzésének köszönhetően a Cseh Köztársaság Pénzügyminisztériumának és számos állami intézményének kötelékében szolgál.


A Hyundai Ioniq Electric összesen 311 kilométert tud megtenni egyetlen feltöltéssel a WLTp szabvány szerint, villámtöltővel pedig kevesebb, mint egy óra alatt az akkuk 80 százalékos szintre tölthetőek fel.  A Hyundai Ioniq lenyűgöző futurisztikus kialakítását úgy tervezték, hogy az légellenállási együtthatója mindössze 0,24, maximális hatékonyságot biztosítva ezzel működés közben. Belső terében az utasok számára maximális kényelmet, valamint a legkorszerűbb biztonsági és vezetéstámogatási rendszereket kínál.


A Hyundai Motor az elektromos autók egyik vezető gyártójaként 2025-re 44 új villamosított modellt kíván piacra dobni, ideértve a hibrid, enyhe hibrid, plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtású autókat is. Az elektromos mobilitással kapcsolatos beruházások összege 2025-re eléri a 47 milliárd eurót, 2030-ra pedig további 6,7 milliárd eurót fordítanak a hidrogénüzemű modellek fejlesztésére.

Forrás: novinky.czautanet.cz

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei