Hyundai Mobis megszünteti magyar leányvállalatát


Iparági források szerint a Hyundai alkatrészgyártó leányvállalata, a Hyundai Mobis felszámolja 2018-ben létrehozott magyarországi alkatrészgyártó vállalatát.   

A koreai vállalatok előretolt helyőrségként tekintenek Magyarországra, ahonnan könnyebben tudnak betörni az európai piacra. Hazánkban működik az SK Innovation és a Samsung SDI akkumulátorgyártó bázisa, amelyek az itt gyártott akkucsomagokkal kívánják megvetni lábukat az élénkülő európai villanyautó-piacon.  

A Hyundai Mobis a magyar képviselet felállításával szintén azt tervezte, hogy az itt gyártott alkatrészeit kínálja az európai autógyártók részére. Ennek keretében már előrehaladott tárgyalásokat folytattak a Mercedes-Benz anyacégével, Daimler vállalattal villanyautókhoz szükséges alkatrészek szállításáról, ám a megbeszélések a tárgyalás végső szakaszában, a részletes egyeztetések során megszakadtak. A Hyundai Mobis végül úgy döntött, hogy megszünteti magyar gyártóvállalatát és visszavonul az országból.   


„A 2020-as célunk, hogy megszabaduljunk a Hyundai Motor Group értékesítéséhez kötődő függésünktől” – mondta Jung-kook Park, a Hyundai Mobis elnöke, aki szerint a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy szélesítse értékesítési bázisát. A Mobis idén azt szeretné elérni, ha a 2019-esnél 55 százalékkal több, 2,73 milliárd dollár bevétele származna a Hyundai csoporton kívüli értékesítéséből. Ez a szám a 2019-es bevétel 8,8 százalékát tenné ki, amelynek elérését a koronavírus járvány jelentősen visszavetette. Tavaly az értékesítési eredmény 5,7 százaléka érkezett a Hyundai csoporton kívülről.    

Az európai piacon tapasztalt nehézségek ellenére a Hyundai Mobis diverzifikációs erőfeszítései az Egyesült Államokban és Kínában is kifizetődőnek mutatkoznak. A vállalat fényszórókat, hátsó lámpatesteket, kijelző modulokat és központi vezérlőegységeket szállít olyan nagyvállalatok számára, mint a General Motors, vagy a Fiat-Chrysler szövetség. A Mobis azt is tervezi, hogy a kínai gyártók számára nemcsak meglévő, de olyan új fejlesztésű eszközöket is kínálnak, mint pl. a Head-Up kijelzők.  

Forrás: businesskorea.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei