A legolcsóbb elektromos autó lesz a Hyundai Ioniq Koreában


A Hyundai Motor a Koreához tartozó Jeju szigetén mutatja be az Ioniq elektromos változatát, amely nemcsak a legjobb menetdinamikával rendelkezik, de az ország legolcsóbb e-autója is lesz.

A dél-koreai Hyundai Motor a Jeju szigeten március 18. és 24. között megrendezésre kerülő 2016-os Nemzetközi Elektromos Jármű Expón mutatja be a januárban leleplezett Ioniq hibridjének teljesen elektromos változatát. A kormányzat négyezer elektromos autó vásárlását támogatja a szigeten, ezért a vállalat már meg is kezdte az előrendelések felvételét a hivatalosan Ioniq Electric néven piacra lépő modellre Jeju szigetén.

A júniustól megvásárolható új Ioniq Electric ugyanazt a padlólemezt és karosszériát hordja, mint a korábban már bemutatott hibridváltozat, így az autó 4 470 mm hosszú, 1 820 mm széles, magassága 1 450 mm, míg a tengelytáv 2 700 mm. Az elektromos változatba épített 28 kilowattos akkumulátor kb. 240 (koreai norma szerint 169) kilométer megtételére elegendő, amely a legnagyobb hatótávot jelenti a koreai elektromos járművek között. A vállalat szerint az Ioniq Electric 120 lóerős elektromotorjával az autó legnagyobb sebessége eléri a 165 km/órát, így olyan dinamizmussal rendelkezik, amely eddig nem volt jellemző az elektromos autókra.


Az Ioniq Electric Dél-Koreában háromféle felszereltséggel lesz rendelhető, a bázismodell hivatalos ára 40 millió won (kb. 8,9 mFt), amely már így is a legalacsonyabb a versenytársak között, viszont szériafelszereltségében LED fényszórókat, 16 colos felniket, króm ajtókilincseket és hathangszórós rádiót is magában foglal. A kormányzat támogatási rendszerének köszönhetően a Jeju szigetén élők azonban még ennél is olcsóbban juthatnak az autóhoz, hiszen a vételárból a Környezetvédelmi Minisztérium 12 millió, a jejui regionális kormányzat pedig további 7 millió wont átvállal. Ez így együttesen azt jelenti, hogy az Ioniq Electric a szigeten 21 millió wonos, azaz 4,8 millió forintos áron kerül értékesítésre, de Korea más részein is csak 6,2 millió Ft. körüli összegért lehet az autót megvásárolni.  

A jelentős mértékű támogatási összeg nyomán a Hyundai Motor azt reméli, idén mintegy négyezer elektromos Ioniq modellt tud értékesíteni Dél-Koreában, amellyel a vállalat az elektromos autók piacán 50 százalékos részesedést szerezhet.  

„A kormányzat által Jejun támogatott elektromos járműeladások piacának egyetlen vadonatúj elektromos autójaként a Hyundai Ioniq Electric kiváló teljesítménye és ár-érték aránya miatt várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd” – mondta a vállalat egyik képviselője.   

Forrás: koreaherald.comyonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei