Újra dobogón a Hyundai Motorsport csapata


A Hyundai Motorsport három vadonatúj Hyundai i20 WRC-t indított az idei Svéd-ralin, ahol Hayden Paddon kiváló teljesítményének köszönhetően újra dobogós helyen végzett a csapat.

A Hyundai Motorsport csapatának az idén eddig megrendezett mindkét futamon sikerült dobogós helyen befejeznie a ralit. Ez történelmi jelentőségű, hiszen a csapat most először tudott két egymást követő versenyen is dobogós helyet szerezni, ez pedig mindenképpen bíztató az új generációs i20 WRC modell jövőbeli teljesítményére nézve.


Dani Sordo ugyan biztatóan kezdett és akár dobogós helyen is végezhetett volna, ha egy defekt nem lassítja le szombaton. Hatodik helyezésével viszont egymás után másodszor történt meg, hogy a csapat pilótája is az első hatban végzett. Thierry Neuville a pénteki váltóproblémái ellenére sikeresen befejezte a ralit, így mindhárom Hyundai i20 WRC teljesítette a Svéd-rali összes szakaszát.  


Az időjárás viszontagságai miatt csak rövidített szakaszokból álló idei Svéd-rali vasárnapi egyetlen szakaszán, a Värmullsåsen Power Stage-en Thierry és Dani minden gond nélkül túljutott, Hayden Paddonnak azonban ez volt az utolsó megmérettetése a dobogós helyezésért. Paddon ugyan nekiment egy fa jelzőoszlopnak, ami kilyukasztotta a hűtőt, ám sikerült idejében megjavítaniuk, így az ünneplés sem maradt el. Paddon a tavalyi Szardínia-ralin elért második helyezése után most ismét a dobogó második fokára léphetett fel, amellyel újabb 18 pontot biztosított a konstruktőri világbajnokságban, így a Hyundai Motorsport csupán öt ponttal van lemaradva a listavezető Volkswagentől.    


„A dobogó fantasztikus eredmény számomra és a csapat minden tagjának” – mondta Paddon. „Azt reméltük, kevésbé lesz idegtépő a finisünk, de sajnos eltaláltuk a hűtőt, miután a vasárnapi szakaszon ütköztünk egy faoszloppal, ami miatt gyorsan meg kellett az autót javítanunk. Szerencsére találtunk egy ideiglenes megoldást és sikerült még a második helyen visszaérnünk a szervizállomásra. Az utolsó izgalmakat leszámítva jó hétvégénk volt és nagyon kényelmesen éreztem magam az új generációs i20 WRC volánjánál. A lehető legtöbbet kihoztuk a helyzetünkből és nem a győzelemre koncentráltunk. A jövőben jobban fogunk küzdeni az első helyért, de a vezetési stílusomnak és az autó beállításainak is még sokat kell fejlődnie. Nem vagyunk már messze, de most boldogan fogadtuk a második helyet is.”    


Dani Sordo idén már a második versenyén került a legjobb hat közé és jobb eredményt is elérhetett volna, ha egy defekt nem lassítja le. Sordo mostantól a Mexikó-ralira koncentrál, hogy újra dobogós helyezést érhessen el.


„A hatodik helyezés jó eredmény és néhány pontot ér a bajnokságban” – mondja Sordo. „Nagyon óvatosra vettük az utolsó szakaszon. Nem volt értelme küzdeni, inkább a pozíciónkat akartuk bebiztosítani. Az új generációs i20 WRC nagyon jól teljesített a hétvége során, ezért nagy kár, hogy a szombati defekt megakadályozott minket abban, hogy jobb eredményt tudjunk elérni. Ennek ellenére sok jó dolgot viszünk magunkkal és készülhetünk a Mexikó-ralira.”


Thierry Neuville a múlt hónapban elért monte-carlói dobogós helyezése után jól kezdte a versenyt, de jobb eredményhez fűzött reményeit már pénteken technikai problémák tették semmissé. Ennek ellenére elszántan folytatta a versenyt és hat értékes pontot gyűjtött a csapatnak a világbajnoki pontversenyben.   


„A pénteken felmerült differenciálzár-problémák után nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy nehezen fogunk jó eredményt elérni a versenyen, de elég jól végződött a ralink” – mondta Neuville. Az új generációs i20 WRC-vel szombaton megpróbáltuk ismét felvenni a verseny ritmusát a nehéz svéd körülmények között és vasárnap is jó időt futottunk. Az autó ismét megmutatta, hogy képes dobogós helyet is elérni- ahogy Hayden eredménye is mutatja – ami a csapat minden tagjának fantasztikus és további motivációt biztosít a következő ralihoz.”    


Paddon mostani dobogójával a Hyundai Motorsport már tíz alkalommal ért el egyéni dobogós helyezést azóta, amióta a csapat 2014 elején visszatért a WRC világába. A biztató eredmények alapján joggal várhatunk még többet az új generációs i20 WRC-től a soron következő Mexikó-ralin.   


„Eseménydús hét áll mögöttünk itt Svédországban, így fantasztikus érzés egy dobogós helyezéssel távozni” – mondta Michel Nandan csapatfőnök. „Gratulálunk Haydennek és Johnnak – és a csapat többi tagjának is a remek munkájukhoz. Volt néhány izgalmas pillanat a rali végén, amikor Hayden vízszivárgást észlelt a hűtőből, de szerencsére gyors gondolkodásának köszönhetően biztonságosan vissza tudott térni. Dani szintén erős teljesítményt nyújtott a hétvégén és a szombati defekt nélkül akár a legjobb három helyért is küzdhetett volna. Thierry versenyét szintén befolyásolta néhány technikai probléma, de a végére beerősített és csak kicsit maradt le a Power Stage pontokról. A versenyzőink elszántságának köszönhetően ezen a hétvégén még többet tudhattunk meg az új generációs i20 WRC-ről és néhány fontos konstruktőri ponttal is gazdagodhattunk. Két verseny után öt ponttal vagyunk lemaradva a Volkswagenektől, két egymást követő versenyen is dobogós helyen végeztünk és biztató ütemet diktáltunk. Mexikóban újabb tapasztalatokat szerezhetünk az új autóval kapcsolatban, de mindenesetre elégedettek lehetünk eddig a 2016-os szezon kezdetével.”


Forrás: motorsport.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei