Ötéves mélyponton a Hyundai nyeresége


Tavaly az erős helyi fizetőeszköz és a kulcspiacok csökkenő kereslete rányomta bélyegét a Hyundai profitjára, amely öt éve nem volt olyan alacsony mint most.   

A Hyundai csoport nyereségessége már 2013 óta folyamatosan csökken, amelynek hátterében a túlságosan erős koreai won és a túl gyenge japán jen miatt bekövetkezett versenyképesség csökkenése áll. Ezzel a japán riválisok teret tudtak nyerni a világpiacon a koreai vállalattal szemben.  

A Hyundai csoport nettó profitja 6,5 trillió won (5,4 milliárd dollár), amely 15 százalékkal kevesebb az előző évi eredménynél és 2010 óta a legalacsonyabb szintű. A vállalat 6,35 trillió wonos üzemi eredménye szintén 16 százalékot csökkenést mutat 2014-hez viszonyítva.


A Hyundai pénzügyi osztályának vezetője, Won-hee Lee szerint a won ugyan egy kicsit gyengült az elmúlt év végére, de a vállalatot emellett az orosz és brazil fizetőeszköz zuhanása is sújtotta, amelynek eredményeként csökkentek a Hyundai helyi eladásai. Ezen a két kulcsfontosságú fejlődő piacon, valamint Kínában idén is folytatódni fog a piac szűkülése, ami Lee szerint a vállalat teljes eladásainak 20 százalékát érintheti.

„Már nem számíthatunk arra, hogy a kínai autópiac a korábbiakhoz hasonló kétszámjegyű növekedést mutat fel” – mondja Lee. A Hyundai eladásai Kínában – a világ legnagyobb autópiacán -. hét százalékkal, 1,03 millió darabra estek vissza tavaly.


A vállalat 2015-ben összesen 4,96 millió új autót adott el a világpiacon, amely kevéssel elmarad az eredetileg tervezett 5,05 milliós tervszámtól. A Hyundai idén összesen 5,01 millió autót szeretne értékesíteni világszerte. Ehhez a fejlődő piacokon egye népszerűbb szabadidő-autókból szeretnének többet értékesíteni, valamint még több prémiumkategóriás limuzint kívánnak eladni.

Forrás: tribune.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei