Viselhető robotokat vezet be a Hyundai gyáraiban


A Hyundai csoport bejelentette, hogy az autógyártó hazai üzemeiben még az idén bevezetik a viselhető robotokat, amelyek értékes időt és energiát takaríthatnak meg a futószalagon dolgozó munkások számára.

A Hyundai Motor Group 2018 során a koreai autógyártás történetében első alkalommal vezeti be a viselhető robotokat a Hyundai és a Kia hazai autógyártó üzemeiben. A Viselhető robotok a szó szoros értelmében vett robotok,amelyet a munkások azért viselnek, hogy azzal hatékonyabban és gyorsabban tudjanak munkát végezni. Ezekkel a robotokkal a munkások energiájuk 30-40 százalékát is megtakaríthatják. A Hyundai-Kia Automotive Group tervei szerint a viselhető robotokat fokozatosan az összes gyárban bevezetik,de emellett ipari robotokként értékesíteni is fogják 

"Be fogjuk vezetni a viselhető robotokat a koreai gyárakban még az idei év során" -mondta a Hyundai Motor egyik magas rangú képviselője. "Ezeket az eszközöket a Hyundai Rotem vállalattal közösen fejlesztjük."  

A Hyundai Motor Group az egyedüli koreai vállalat, amely kereskedelmi forgalomba hozható viselhető robotokat fejleszt. A csoporton belül a Hyundai Motor és a Hyundai Rotem már 2010 óta dolgozik a viselhető robotok kifejlesztésén. A Hyundai Rotem a viselhető eszközök gyártására összpontosít. 

A vállalatok hosszú távú terveivel összhangban idén kereskedelmi forgalomba kerülő egészségügyi viselhető robotokkal ellentétben az ipari robotok értékesítése azok árára és az azokkal szembeni követelmények figyelembevételével nagyjából még legalább két évvel elhúzódhat. Ennek ellenére Eui-sun Chung, a Hyundai Motor alelnöke a robotok fejlesztésére különösen nagy figyelmet fordít és sürgeti a viselhető eszközök bevezetését.

A Hyundai csoport által adott információk szerint amennyiben egy munkás reggel és délután is dolgozik, a munkaintenzitása délutánra 69 százalékra csökken, ám eza viselhető robotokkal 95 százalékra növelhető lenne. Első körben a vállalat olyan viselhető eszközöket fog bemutatni, amelyek a munkások hátát és térdeit tehermentesítik. Ezek az eszközök az év végéig megjelennek a csoport gyáraiban, míg kereskedelmi értékesítésük egy-két évvel később,a tesztüzemet követően kezdődhet meg. 

A viselhető robotok áttörést jelenthetnek a munka hatékonyságának növelése és a sérülési statisztikák csökkentése terén. A szakértők ugyanakkor azt is mondják, hogy ezek az eszközök a termelékenységi fejlesztések kiindulópontjaként hosszabb távon az emberi erőforrások csökkentéséhez is vezethetnek. Jelenleg ugyan az első számú célkitűzés a munkások sérüléseinek megelőzése, de az ágazatvéleménye szerint a viselhető robotok a munkaerőköltség csökkentéséhez vezethetnek,ami a vállalati versenyképesség növelésének egyik legfontosabb feladata. 


A Koreai Autógyártók Szövetségének statisztikái szerint ma Dél-Koreában átlagosan 26,8 óra alatt készül el egy autó. Ez a tény is támogatja azt a nézetet,amely szerint a viselhető robotok növelik a vállalatok versenyképességét. A gyártási kapacitás tekintetében a koreai autógyártók elmaradnak a japán Toyota (24,1 óra) és a GM (23,4 óra) értékeitől. Emiatt a szakszervezetek is belefognak egyezni a viselhető eszközök használatába.  

"Az emberek úgy gondolhatják, agyártás-automatizálás csökkenti a munkahelyek számát. Ezzel szemben a gyártás automatizálása új technológiai ágazatokban,így pl. a szoftverfejlesztésben vagy a kódolásban teremthet munkahelyeket" - mondja egy szakértő. 

Forrás: businesskorea.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei