A Hyundai idén akár 100 ezer villanyautót is exportálhat

A Hyundai Motor és leányvállalata, a Kia Motors bejelentette, hogy a környezetbarát járművek iránti fokozott kereslet miatt idén több mint 100 ezer elektromos autó exportját tervezik.

A két koreai autógyártó adatai szerint a Hyundai Motor és a Kia Motors együttesen 98 505 darab villanyautót értékesített idén január október között, ami 71,3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A Hyundai Kona Electric exportja éves szinten 53,7 százalékkal 41 384 darabra ugrott, a Kia Niróból pedig 210,5 százalékkal több, 38 299 darab fogyott. A Kia Soul szállítások 50,4 százalékkal 8 244 darabra emelkedtek. A Hyundai Ioniq esetében viszont 17,2 százalékos visszaesés tapasztalható, így az önálló IONIQ márka jövő évi bevezetése előtt 10 578 darab kelt el.

Csak októberben a Hyundai és a Kia összesen 12 740 villanyautót exportált, ami 39,7 százalékos növekedést mutat a tavalyi adathoz képest. A Kia Niro exportja 202,5 százalékkal 5 224 darabra, a Hyundai Kona 47,6 százalékkal 5 767 darabra nőtt. A Kia Soul szállítmányok 5,9 százalékkal 897 darabra, miközben a Hyundai Ioniq eladások 66,4 százalékkal 852 darabra csökkentek.

A szállítmányok többsége az Európai Unióba indult, ahol szigorúbb környezetvédelmi szabályok és környezetbarát járműtámogatási programok lépnek életbe. Az új gépkocsik teljes uniós flottájának átlagos kibocsátási célja 2021-től kilométerenként 95 gramm szén-dioxid, amely ettől az évtől érvényes. A Koreai Autógyártók Szövetsége szerint a villanyautók európai exportjának mennyisége idén összesen 72 392 darab volt, ami az összes export 70,3 százalékát tette ki. Az erőteljes kereslet hatására a Hyundai és a Kia a harmadik negyedévben 7 százalékos részesedést ért el a globális villanyautó-piacon, így a Tesla, a Volkswagen, a Renault-Nissan és a SAIC Motor után jelenleg az ötödik helyen áll.

A Hyundai Motor Group célja, hogy 2025-ben már 1 millió villanyautóval értékesítésével 10 százalék feletti piaci részesedést érjen el a globális villanyautó-piacokon. A világ ötödik legnagyobb autógyártó csoportja arra készül, hogy jövőre egy saját E-GMP villanyautó-platformra épülő alapuló elektromos autót mutasson be. Az új modell mindössze 20 perc alatt teljesen feltölthető lesz, egyetlen feltöltéssel akár 450 kilométeres hatótávra lesz képes. Az első ilyen modell a Hyundai IONIQ 5 lesz, amit a Kia „CV” és a Genesis „JW” gyári kódjelű modelljei követnek.  

Forrás: pulsenews.co.kr, koreaherald.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei