Bemutatkozik a Hyundai cseh autógyára - Fényezőüzem


Ebben a cikksorozatban bemutatjuk Európa egyik legmodernebb autógyárának, a Hyundai Motor Manufacturing Czech nosovicei üzemének egyes részegységeit.

A kész karosszériák mindegyike legalább 9 órát tölt el a gyár fényezőüzemében. Első lépésként megtisztítják, zsírtalanítják, majd foszfát réteggel fedik be. Ezek után a karosszéria egy speciális kádba merül, ahol korróziógátló anyaggal vonják be azt. A következő lépés a tömítés, amely megakadályozza a víz bejutását a karosszériába.


Mindezek után következik csak a tényleges festés: 38 robot permetezi az alapozó, majd a színes festéket a karosszéria összes elemére, majd egy védőlakk réteg is kerül az új autókra. A különböző festékrétegek felhordása után a karosszériatestek egy-egy nagy teljesítményű szárítószekrényen haladnak keresztül annak érdekében, hogy a fényezés elemei megszilárduljanak és tartós bevonatot képezzenek. A Hyundai fényezőüzemében csakis környezetbarát vízalapú festékeket használnak fel, összesen 13 árnyalatban.

A fényezőüzem összes dolgozója antisztatikus védőöltözetet visel azért, hogy még a legkisebb porszemcse se jusson be, amely károsíthatná a minőséget. A festés után ügyes női kezek ragasztják fel az autók ajtóira a fekete ragasztócsíkokat. A teljes karosszériát alaposan ellenőrzik, mielőtt azok az összeszerelő üzembe távoznának.  


„Jelenleg körülbelül 500 dolgozót foglalkoztat a fényezőüzem. Érdekesség, hogy mindössze négy szín adja a termelésünk 80 százalékát.” – mondja Jan Kubatý, a fényezőüzem vezetője. „30 százalékos arányával a legnépszerűbb szín a fehér, ezt követi a fekete és szürke színárnyalat, amely 20 százalékot tesz ki, majd ezt követi az ezüst 17 százalékkal. Általánosan tíz színt használunk az összes itt készülő modellünkhöz, míg további három árnyalat egyedi. A zöld árnyalatot az ix20 készítjük, az „Aqua Blue” kék az i30 egyik különleges színe, míg a „Cool Brown” barna az ix35 modellünkre festjük fel.” – tette hozzá.  

Forrás: hyundai-motor.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei