Továbbra is kapacitásgondok Amerikában


Hiába ér el a Hyundai alabamai üzeme hónapról hónapra termelési rekordokat, még mindig nem képes kielégíteni az itt készülő Elantra és Sonata modellek iránti óriási keresletet.

A termelés korlátai miatt a koreai autógyártó értékesítési növekedése lelassult a hatalmas autópiacon, így időszerű a kérdés, vajon mikor bővítik tovább a termelés mennyiségét. Hivatalosan egyelőre nincs ilyen terv, John Trainor nemrég kijelentette, hogy nincs bővítési terv egyelőre.

Ám sokan úgy gondolják, ezzel az autógyártó lemaradhat egy olyan piacon, ahol idén 15 millió autó eladását tervezik. „Ha a Hyundai továbbra is aktív részese kíván lenni az USA autópiacának, akkor bizony elkerülhetetlen a termelés bővítése. Szerintem már érzik is a Honda és a Toyota szorítását” – mondja Alec Gutierrrez, a Kelley Bliue Book vezető elemzője utalva arra, hogy a két japán autógyártó a közelmúltban felfrissítette amerikai kínálatát. „Hacsak nem termelnek még többet, akkor csupán helyben fognak járni.”

Idén John Krafcik, a Hyundai amerikai vezetője szerint 4,4 százalékkal ad el több autót, mint tavaly. Ez a növekmény a legalacsonyabb lehet az elmúlt öt évben, hiszen 2008 óta 75 százalékkal emelkedtek a márka amerikai eladásai. Krafcik elmondta, hogy a 31 ezerrel nagyobb eredmény az alabamai üzem működésének továbbfejlesztett hatékonyságának köszönhető, ahol tavaly beindult a harmadik műszak és a dolgozók túlórákat is kénytelenek vállalni annak érdekében, hogy kielégíthessék a keresletet. „Az elmúlt években megmutattuk, hogy új gyár nélkül is képesek vagyunk további termelési bővítést végrehajtani.” – mondta Krafcik a Bloombergnek adott interjújában.   

Idén egyelőre 1 százalékot javított teljesítményén a Hyundai a tavalyihoz képest, miközben az Elantrávól 30 százalékkal több, míg a Sonatából 13 százalékkal kevesebbet sikerült eladniuk, ám még így is ez a két modell a legkelendőbb Hyundai az Egyesült Államokban.

Iparági spekulációk szerint a Hyundai az elkövetkező másfél éven belül megkezdheti a tárgyalásokat az alabamai üzem bővítéséről, amennyiben a jelenlegi piaci trendek a továbbiakban is folytatódnak. A bővítés egy teljesen új gyár helyett minden bizonnyal a Montgomeryben elhelyezkedő jelenlegi gyár területén történik majd új épületek felhúzásával és azok felszerelésével.

Az alabamai üzem dolgozói májusban összesen 37 374 Elantrát és Sonatát szereltek össze, amellyel megdöntötték az előző hónapban felállított termelési rekordot is. Ez annak fényében is jelentős, hiszen a dolgozók három műszakban hetente öt napot, valamint két szombatot dolgozva teljesítették ezt ebben a hónapban. Robert Burns, a HMA szóvivője szerint júniusban is két munkaszombatot terveztek be, ám július első hetében a termelés egy hétre leáll az éves karbantartási munkák elvégzése miatt.   

Bill Visnic, az AutoObserver.com munkatársa szerint a Hyundai az elmúlt években teljesen átformálta a márka képét Amerikában. A korábbi költséghatékony márka ma az új modellek formaterveinek, főképp a 2009-ben megjelent Sonata merész dizájnjának köszönhetően stílusos, divatos márkává lépett elő.  

„A Sonata igazán megmutatta, hogy milyen lehetőségek vannak a márkában.” – mondja Visnic, aki legutóbb az Alabamai Autógyártók Szövetségének termelési konferenciáján tartott előadást. „A Sonata jól nézett ki abban a kategóriában, ahol az akkori konkurensek  nem igazán voltak szépek.” – tette hozzá.

Két éve, amikor a japán szökőár miatt a Honda, a Toyota és a Nissan termelése visszaesett, sokan választották a Hyundai márkát, így a koreai gyártó piaci részesedése megugrott. Manapság azonban nagyon óvatosak a lehetséges bővítéssel kapcsolatban. „Nagyon nagy óvatossággal figyelik a jelenlegi helyzetet. Nem akarják túllépni a határaikat.” – teszi hozzá Visnic.

Forrás: al.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei