Bemutatkozik a Hyundai cseh autógyára – Összeszerelő-üzem


Ebben a cikksorozatban bemutatjuk Európa egyik legmodernebb autógyárának, a Hyundai Motor Manufacturing Czech nosovicei üzemének egyes részegységeit.

Az összeszerelő-üzem az összes részegység közül a legnagyobb – az összesen 16 labdarúgó pálya méretű üzemcsarnokban dolgozik a gyár dolgozóinak több, mint fele. Minden egyes karosszéria először a „Trim” területre érkezik, ahol beszerelik a vezetékeket, fékalkatrészeket és egyéb elemeket kötnek össze. Az ajtókat leemelik és egy különálló sorra kerülnek, itt kapják meg a hangszórókat, zárakat, elektromos ablakemelő szerkezeteket, valamint az ajtók burkolatait.   


Az összeszerelési folyamat közben egy csendes szállítószalag tartja folyamatos mozgásban az autókat, hacsak egy biztonsági vagy minőségi probléma meg nem szakítja ezt. Az ergonómiailag kialakított munkaterületek segítenek a termelékenység maximalizálását és a csapattagok fáradékonyságát.  

Körülbelül minden egyes percben érkezik egy kamion, amely a beszállítóktól hoz alkatrészeket. Ezeket az elemeket a megfelelő helyre szállítják pont akkor, amikor arra szükség van. Ezt a termelésszervezési eljárást „Just in Time” rendszernek nevezik.


A futómű-részlegnél végre találkozik a karosszéria a motorral. Ezt a szaknyelv „Házasság”-nak nevezi, amelyet követően bekerülnek az autóba az akkumulátorok, ülések, üvegek, valamint felkerülnek a keréktárcsák, mielőtt visszahelyezik a kész ajtókat pontosan azokra az autókra, amelyekről az elején levették őket. Végül az elkészült autókat feltöltik hűtőfolyadékkal, üzemanyaggal és egyéb szükséges folyadékokkal.     


„432 fő dolgozik itt egyetlen műszakban – vagyis összesen 1 296 dolgozó. óránként 60 darab elkészült autó hagyja el az üzemet, miután 299 munkaállomáson haladnak keresztül, amely 4,5 órát vesz igénybe a Trim 1 állomástól a VPC állomásig (járműelosztó központ).  Dolgozóink átlagosan négy munkafolyamatot képesek elvégezni, amelyek közben védőfelszerelést kötelesek viselni – szemüveget vagy sapkát.” – magyarázza Oldřich Fabián az összeszerelő-üzem vezetője.

A cikksorozat nem ért véget, hamarosan a minőség-ellenőrzés folyamatával ismerkedhetünk meg.

Forrás: hyundai-motor.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei