Évi félmillió Hyundai Európából


Elkészült a Hyundai Motor európai gyártóközpontja Törökországban, így a koreai vállalat európai gyártókapacitása 500 ezer autóra emelkedett.

Az 1997-ben a törökországi Izmitben létrehozott Hyundai Assan Otomotive Sanayi (HAOS) vállalat a koreai cég legrégebben fennálló külföldi gyártóegysége. Az eredetileg évi 60 ezer darab kibocsátására képes üzemben az új műszak 2007-es bevezetésével 125 ezer darabra emelkedett a kapacitás, amely a mostani beruházásnak köszönhetően 2014-től immár évi 200 ezer autó előállítására lesz képes. A fejlesztésnek köszönhetően az új i20 mellett itt készül majd a nemsokára bemutatkozó vadonatúj generációs i10 modell is.   
A most egymilliárd eurós átalakításon átesett HAOS sikerességének köszönhetően a Hyundai létrehozta második európai gyártóbázisát is a Hyundai Motor Manufacturing Czech vállalatát is. A csehországi Nosovicében elhelyezkedő gyár első évében 114 ezer autót termelt, amely azóta is folyamatosan emelkedik, így jelenleg folyamatosan teljes kapacitáson 300 ezer darab autót termel az üzem éves szinten.

Az Európában eladott Hyundai gépkocsik 85 százalékát Európában tervezték és fejlesztették. A legutóbbi török beruházás eredményeként pedig a vállalat elmondhatja, hogy az év végére az Európában eladott Hyundai járművek 90 százaléka ebben a régióban is készül.

„A török üzem bővítése és a bővülő kapacitás jelképezi egyre erősödő európai elkötelezettségünket.” – mondta Allan Rushforth, a Hyundai Motor Europe alelnöke. „Európai gyártóüzemeink biztosítják vásárlóink számára a megfelelő járműveket, amelyek mellett támogatjuk a régió beszállítóit és partnereit is.” – tette hozzá. A török gyártóüzem bővítése további 2 804 munkahelyet teremtett a HAOS és annak beszállítói hálózatán keresztül.

A Hyundai további 150 ezer darabos éves kapacitással rendelkezik az oroszországi Szentpétervárott található gyártóüzemében, ahonnan elsősorban a helyi és a kelet-európai piacot látja el.

A hírek szerint a Hyundai azonban nem áll meg ezután sem, hiszen Uygur Kosal, a HAOS termelési igazgatója elismerte, hogy a gyártási kapacitást akár 300 ezerre is fel lehet tornászni. „Először elérjük a tervezett mennyiséget, aztán még tovább megyünk.” – mondta Kosal egy interjújában.

„Úgy hisszük, hogy az új i10 sokkal nagyobb példányszámban kel majd el, mint elődje.” – mondja Carol Thomas, az LMC elemzőcég munkatársa. „Ez azt jelenti, hogy vagy a törökországi gyártási mennyiséget kell tovább emelniük, vagy a szükséges mennyiséget továbbra is Indiából kell beszerezniük.” – tette hozzá.   

A Hyundai 26 036 darab i10 modellt értékesített Európában, legalábbis a JATO Dynamics cég adatai szerint. Az új i10 a szeptemberi Frankfurti Autószalonon mutatkozik majd be a nagyközönségnek és szinte azonnal elkezdik az új modell értékesítését.

Forrás: hyundaipressoffice.co.ukautonews.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei