Bemutatkozik a Hyundai cseh autógyára – Sebességváltó-üzem


Ebben a cikksorozatban bemutatjuk Európa egyik legmodernebb autógyárának, a Hyundai Motor Manufacturing Czech nosovicei üzemének egyes részegységeit.

Az acélöntvények, a fogaskerekek és a tengelyek tucatnyi precíz gépek által születnek a nosovicei üzemben, amelyek mellett  a hajtóművek alumínium öntvényei is itt készülnek. A fogaskerekeket alkotó komponenseket közel 900 fokra hevítik, majd egy különleges sóoldatban hűtik le. Ezen folyamat által az acél sokkal keményebbé és ellenállóbbá válik.   


Az itt évente készülő 530 ezer öt- és hatfokozatú váltókat nemcsak a gyárban elkészült Hyundai gépkocsikban használják fel, hanem azok a Hyundai oroszországi és a Kia zsolnai gyárába is eljutnak. Az elkészült sebességváltókat tesztelik, majd ezután átadják a Hyundai Mobis beszállítónak, ahol a négy modul egyikeként összeépítik a Kia Motor Slovakia üzemében motorokkal: az első tengelyt a motorral és a sebességváltóval; a hátsó tengelyt; az első blokkot a műszerfallal és a járművek első részét a hűtővel és a fényszórókkal. Ezek a modulok ezután fedett összekötő hidakon keresztül jutnak el az összeszerelő üzem megfelelő részére.  


„Jelenleg körülbelül 270 munkás dolgozik a sebességváltó-üzemben, ahol háromféle váltótípust állítunk elő: a T/M 1 csarnokban ötfokozatú manuális váltót a benzines modellekhez, és hatfokozatú egységeket a dízelmodellekhez. A T/M 2 csarnokban készítjük a hatfokozatú váltókat a benzines motorjainkhoz.” – mondja Pavel Šmída , a sebességváltó-üzem igazgatója.

Forrás: hyundai-motor.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei