A Hyundai ix35 Fuel Cell legyőzte a Nissan Leafet


A Sky News tévécsatorna különleges összehasonlító versenyt rendezett, amikor egy üzemanyagcellás és egy elektromos autóval indultak Londonból Párizsba.

A párizsi klímakonferencia idejére időzített kísérlethez két modellt választottak: a Hyundai ix35 Fuel Cell üzemanyagcellás autója a tankban elhelyezett két hidrogéntartályból állítja elő a jármű elektromos motorjához szükséges energiát, míg a másik autó, a Nissan Leaf nyilvános töltőpontokon keresztül jut közvetlen elektromos energiához.  


A London és Párizs közötti 444 kilométeres távolság bőven a Hyundai ix35 Fuel Cell hatótávján belül volt, a londoni Heathrow reptérnél megtankolt jármű a megérkezéskor még majdnem 100 kilométeres tartalékkal is rendelkezett. A Hyundainak szüksége is volt a tele tankra, ugyanis más töltőállomás nincs egyelőre az útvonal mentén.  


A Hyundai azonban még mindig jobban járt, mint a Nissan Leaf, amely az elméleti 199 kilométeres hatótávja miatt a tervek szerint több megállásra is kényszerült a CHAdeMO gyorstöltő pontokon. Ezt azonban meghiúsította egy üzemen kívüli észak-franciaországi töltőpont. Igaz, a problémát az interneten ugyan jelezték, a hibaüzenet azonban több hónapos volt, a szervezők pedig nem számítottak arra, hogy a hibát ennyi idő alatt nem tudták orvosolni.     


A Nissan Leaf a megbízható és kiterjedt infrastruktúra miatt kiesett, a verseny alapján azonban még nem tudunk széleskörű következtetéseket levonni a témában. Ugyanis egy kicisvel hosszabb útvonal már a Hyundai ix35 Fuel Cell számára is kihívást jelentett volna, hiszen jól látszik, hogy a hidrogén töltőállomás-hálózat sincs még teljes egészében kiépítve Európában.


Az összehasonlítás a költségek és a vételár szempontjából sem egészen helyes, hiszen a Hyundai üzemanyagcellás autója a Leaf árának többszörösére rúg, ráadásul ezért az összegért választhatunk nagyobb hatótávú Tesla Model S-t is, de akár plug-in hibridek közül is válogathatunk.


Forrás: insideevs.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei