Taxiként futnak a Hyundai üzemanyagcellás autói Stockholmban


Svédország egyik legnagyobb taxivállalata három darab Hyundai ix35 Fuel Cell modlelt vásárolt nemrég, amelyek tavasztól Stockholmban várják utasaikat.

A Taxi 020 vállalat nemrég három darabot vásárolt a világ első szériában gyártott, hidrogénnel üzemelő üzemanyagcellás modelljéből, az ix35 Fuel Cell modellből. A vállalat ezzel az első olyan svéd taxis céggé vált, amely ilyen jellegű járművet vásárolt a járműflottájába. Az autók Stockholm körzetében teljesítenek majd szolgálatot, az állomáshelyük a Stockholm mellett fekvő Arlanda városa lesz, ahol 2015 ősze óta egy hidrogénkút is található.

A Taxi 020 beruházása összhangban áll a vállalat környezetvédelmi stratégiájával. Ennek legfontosabb célkitűzése, hogy 2025-ig teljesen megszabaduljanak a fosszilis üzemanyagoktól, így az üzemanyagcellás Hyundai ix35 megvásárlása ebben fontos szerepet játszik.

„Az üzemanyagcellás technológia sokat fejlődött az elmúlt években, így az elektromos járműveknél lényegesen nagyobb hatótáv fontos szempont taxivállalatunk számára” – mondja Frederick Scholander, a Taxi 020 marketing és értékesítési vezetője. „Továbbá a Hyundai ix35 Fuel Cell tágas utastere kiválóan alkalmas négy utas szállítására is, amellyel jól passzol flottánkba” – folytatta Frederick.  


A Hyundai ix35 Fuel Cell a világ első olyan hidrogénnel üzemelő üzemanyagcellás járműve, amelyet tömeggyártásban termelnek. Az autót egy elektromos motor mozgatja, viszont az energiát nem egy erre a célra kialakított újratölthető akkumulátorból szerzi (ahogyan a hagyományos elektromos autók esetében), hanem a hidrogént és a levegő oxigénjét felhasználva az üzemanyagcella alakítja azokat elektromos energiává. Az autó hatótávja így akár a 600 kilométert is elérheti, miközben a tankolás néhány percet vesz igénybe.

A Hyundai nagyjából egy éve kínálja az ix35 Fuel Cell modelljét Svédországban. A Taxi 020 három autójával együtt immár tíz ilyen autó fut a svéd utakon, amelyeket leginkább vállalatok vásároltak meg.

A Taxi 020 vállalat vásárlása nagy jelentőséggel bír a Hyundai számára. „Nagyon örülünk neki, hogy kiszolgálhattuk a Taxi 020 vállalatot” – mondta Jorgen Wedefelt, a Hyundai svéd importőrének vezetője. „Amikor a most megrendelt három üzemanyagcellás Hyundai ix35 szolgálatba áll, ez lesz az első olyan alkalom, amikor a svéd lakosság széles körének nyílik lehetősége kipróbálni ilyen autót. Ezen felül egy fontos teszt is lesz az üzemanyagcellás autóink számára, hiszen azok taxiüzemben sokat futnak majd.”    


A jövőben a Hyundai még több üzemanyagcellás autót kíván értékesíteni Svédországban, mivel egyre bővül a technológiához kapcsolódó infrastruktúra, amelynek részeként Stockholmban és Göteborgban már most is lehetőség van üzemanyagcellás modellek tankolására. De még több töltőállomás épül jelenleg is, amelyek Svédország egész területét bejárhatóvá teszik. Amennyiben pedig a Taxi 020 vállalat elégedett lesz a Hyundai ix35 Fuel Cell modellekkel, szándékában áll még több ilyen modellt vásárolni az autógyártótól.  

Forrás: mynewsdesk.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei