A Hyundai is a mesterséges intelligenciába fektet


A mesterséges intelligencia láz közepette a Hyundaihoz hasonló autógyártók mellett a Google és Apple vállalatok egymást túllicitálva versengenek az önvezető járművek kifejlesztésében.

A mesterséges intelligenciát (Artificial Intelligence – AI) felhasználó önvezető, vagy autonóm járművek kifejlesztésében óriási konkurenciaharc zajlik, amelyben nemcsak globális autógyártók, de a Google és az Apple is részt vesz. Nem kivétel ez alól a Hyundai sem, amely az ígéretes új szegmensben egyre inkább a mesterséges intelligencia felé fordul. A Navigant Research kutatóközpont előrejelzése szerint ugyanis 2020 és 2035 között 129 millió autonóm járművet értékesítenek majd világszerte.

Iparági szakértők arra ösztönzik Korea legnagyobb autógyártóját, hogy még agresszívabban lépjen fel ezen a területen azért, hogy ne maradjon le a globális versenyben. „ A Hyundai 5-6 évvel van lemaradva a Google-hoz hasonló vállalatokhoz képest, amely már évek óta fejleszti mesterséges intelligenciára épülő technológiáját” – mondja Pil-soo Kim, a szöuli Daelim Egyetem autóipari mérnökprofesszora. „A Hyundainak sokkal intenzívebben keresnie kellene a felvásárolható technológiai cégeket azért, hogy versenyre kelhessen a versenytársakkal.”


 A globális autógyártók egyre nagyobb számban vadásznak olyan technológiai vállalkozásokra, amelyek segíthetik az elektromos autók fejlesztését. A japán Toyota tavaly avatta fel saját kutatóközpontját az amerikai Szilikon-völgyben, ahol az AI szoftverfejlesztő Jeybridge Robotics volt munkatársait alkalmazza. A General Motors felvásárolta a San Franciscói Cruise Automation start-up céget, hogy felgyorsítsa önvezető autóprojektjét. A Ford pedig Ford Smart Mobility néven új leányvállalatot hozott létre, amely az autonóm járművek fejlesztésére összpontosít majd.     

De nemcsak autógyártók akarnak piaci részt ebből a szegmensből. A Google technológiai óriás már országúton teszteli saját magát vezető járművét. A Nemzetközi Autóipari Mérnökszövetség szerint a Google áll jelenleg a legközelebb ahhoz, hogy az önvezető járművek fejlesztésének utolsó fázisába lépjen.


Ezzel szemben a Hyundai még a fejlesztés közepén jár. Az autonóm járműfejlesztés gyorsan növekvő versengésében a Hyundai csoport nemrég fordult az AI technológia és az autonóm járművek irányába. Az autógyártó célul tűzte ki, hogy 2030-ra szériában gyártani fogja autonóm járműveit.     

„A Hyundai több mint 1,7 milliárd dollárt tervez befektetni a következő négy év során és 2018-ig több mint 3 ezer embert alkalmazna autonóm járműfejlesztésével összefüggésben” – mondta a Hyundai Motor képviselője.  


A Hyundai márciusban kapott engedélyt arra, hogy első autonóm tesztautóját Szöul utcáin kipróbálja. A vállalat az engedély kibocsátása után egy héttel újabb két önjáró járműre vonatkozó kérelmét nyújtotta be a koreai Közlekedési Minisztériumhoz. A kormányzat támogatása rendkívül fontos ahhoz, hogy lökést adjon a helyi autógyártók ilyen jellegű fejlesztéseihez.   

„A mesterséges intelligencia nagyon gyorsan megváltoztatja a világ autóiparát és szükség van a helyi autógyárak kormányzati támogatására az autonóm járművek fejlesztéséhez szükséges emberi és gazdasági erőforrásainak biztosításához” – mondja Kim.  

Forrás: koreaherald.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei