A Hyundai már idén WRC bajnok lehet


A WRC csapat vártnál eredményesebb szereplése miatt a Hyundai képviselői szerint a vállalat akár már idén megnyerheti a rali-világbajnokságot.

A Hyundai Motorsport által kifejlesztett új generációs i20 WRC raliautó és az új-zélandi Hayden Paddon megnyerte a rali-világbajnokság Argentínában megrendezett negyedik futamát, amivel Korea legnagyobb autógyártója ismét egy lépéssel közelebb került a világ egyik legnépszerűbb versenysportjának bajnoki címéhez.  


A versenycsapat idén már a januári első futamát is megnyerte Monte Carlóban, így a negyedik ralit követően 81 ponttal a második helyen áll a 117 pontjával vezető Volkswagen mögött. A Hyundai vezetői arra számítanak, hogy az idei szezonból hátralévő kilenc versenyen a csapat hasonló lendülettel verseng, így pedig a Hyundai történelmében először nyerheti meg a rali-világbajnokságot. Idén az utolsó versenyt Ausztráliában rendezik novemberben.    


A 44 évvel ezelőtt indult rali-világbajnokságban évente 13 háromnapos versenyt rendeznek, ahol a pilóták és a konstruktőrök mérik össze képességeiket. A WRC a Forma-1 mellett a világ egyik legfontosabb autós versenye, amelyet a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szervez. A ralikat különböző felületű utakon, így aszfalt mellett kavicsos, de akár havas, jeges utakon zajlik, nem zárt versenypályán, mint a Forma-1. A WRC azért is különleges, mert csak olyan autókkal vehetnek részt rajta, amelyek tömeggyártásban is elérhetőek.  


A Hyundai mellett csak három autógyártó – a Volkswagen, Ford és Citroen – rendelkezik gyári csapattal az idei WRC bajnokságban. A Hyundai a többi konstruktőrnél azonban jóval később, csupán 2014-ben csatlakozott a versenysorozathoz, ám már abban az évben is a negyedik helyen végzett, tavaly pedig a Ford előtt a harmadik helyre küzdötte fel magát.  


„Figyelemreméltó, hogy a Hyundai csupán három évvel első versenyét követően milyen erős ellenféllé vált a 2016-os WRC szezonban,” – mondta a Hyundai egyik képviselője. „A Volkswagen, a Citroen és a Ford is több mint 40 éve vesz részt a WRC versenyein, amellyel rengeteg tapasztalatot és know-how-t gyűjtöttek már. Ha a Hyundainak sikerülne legyőznie három nagy riválisát, az világszenzáció volna!”  


A képviselő azt is hozzátette, az új generációs i20 WRC versenyautónak hatalmas szerepe van az idei szezon sikereiben, az autó teljesítménye jelentősen növekedett az elmúlt két év során. „Kutatóink 2014 és 2015 során rengeteget tanultak az i20 versenyautó fejlesztéséből. A kinyert adatok alapján fejleszteni tudták az autó vezetési dinamikáját és tartósságát a legnehezebb körülmények között is. Hamarosan képesek leszünk világszínvonalú raliautókat fejleszteni a közeljövőben” – tette hozzá.


A Hyundai a raliautók fejlesztésének technológiáját és tapasztalatait hamarosan a kereskedelmi forgalomban is kapható szériagyártású modellek terén is kamatoztatni fogja, hiszen az első N szériás sportmodell 2017-ben mutatkozik majd be.   

Forrás: koreatimes.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei