A Hyundai legendás indiai bemutatkozása


A Hyundai első indiai kisautója az Atos volt, amely azonban egészen addig nem tudta meghódítani az országot, amíg egy árvíz el nem öntötte Kalkuttát.

A Hyundai Atos, vagy helyi nevén Santro 1999-ben mutatkozott be Indiában, ám a Bollywood legnagyobb sztárjának számító Shah Rukh Khan leszerződtetése, a nagy hanggal elindított bevezetési kampány, az autó elérhető ára és még a versenyképes, vagy a versenytársaknál jobb menetteljesítmények sem tették igazán népszerűvé az akkori sztárautók, pl. a Maruti 800 és a Daewoo Matíz modellekkel szemben. A bevezetés után nem sokkal pedig Kalkutta árvíz sújtotta utcáit ellepték a vízzel telítődött motorú Santrók.   

Más autógyártó ilyenkor visszavonulót fúj, kivonul az országból vagy legalábbis nevet változtat. Nem így a Hyundai, amely kitartott. Rengeteg pótalkatrészt rendeltek Koreából, ahonnan egy hatalmas létszámú mérnökcsapat is érkezett Kalkuttába, amelynek eredményeként a pillanatok alatt ismét rengeteg Santro kelhetett útra, amely megalapozta a vállalat jó hírnevét. A Santro hirtelen sztár lett, sok nagy márkát maga mögé utasított, így a Hyundai Maruti Suzuki mögött a második legnagyobbá nőtte ki magát.     


2000 januárjában a Santro megelőzte a Maruti Zent és még ugyanabban az évben, novemberben elkészült a 150 ezredik Santro. A modellt 16 évig gyártották Indiában, ami a leghosszabb gyártási idő még ott is, de végül 2014 októberében megszüntették a Santro termelését.

A vállalat ugyanilyen agilitással néz a jövőbe, amikor 17,6 százalékos piaci részesedését növelni kívánja. Ehhez a nagyvárosok helyett a kisebb indiai városok és települések felé fordítja figyelmét és a fiatalok érdeklődését szeretné felkelteni. „Divatot teremtettünk és ez a technológia és a formatervezés erősségeire alapozva a jövőben is így lesz” – mondja Y. K. Koo, a Hyundai Motor India vezetője.

Forrás: business-standard.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei