Viselhető robotokon dolgozik a Hyundai


A Hyundai blogján jelentek meg az első képek azokról a felhúzható robotvázakról, amelyeket a jövő gyári munkásai vagy akár katonák viselhetnek majd.

Sok vállalat dolgozik olyan viselhető vázruhákon, amelyeket úgy terveztek, hogy kismértékben növelhetik vele viselőjük teherbírását. A dél-koreai Hyundai azonban ennél sokkal messzebb jutott, hiszen olyan „viselhető robotot” fejlesztett ki, amely az Iron Man filmekben látható módon extrém módon megnövelik hordozója erejét. A vállalat szerint az ilyen ruhákat viselő munkások akár több száz kilogrammnyi súlyt képesek felemelni, de a katonák is hosszabb távokon képesek lennének akár 50 kilónyi súlyt magukkal cipelni.     


A ruha a Hyundai által tavaly bemutatott H-LEX „viselhető járássegítő” felturbózott változata, ám annak könnyűszerkezetes kialakítása helyett itt gyakorlatilag a teljesen mechanikus váz viseli az embert és nem fordítva. Ám a Hyundai készített egy sokkal könnyebb verziót is, amelynél csak egy mechanikus gerinc és lábak csatlakoznak a felhasználóhoz. Ez utóbbi változat segíthet a mozgáskorlátozottak, fogyatékkal élők és idősebbek mozgási nehézségeinek leküzdésében.          


A Hyundai szerint a projekt a „Következő Mobilitás” rendszerük része, „amely az emberek és tárgyak szabad mozgásához vezet”. Más szavakkal a Hyundai az új eszközt szállítási célokra kívánja felhasználni, míg más vállalatok a munkások segítségeként tekintenek az ilyen eszközökre. A Hyundaihoz hasonlóan a DARPA vállalat a „Webkatona” programon belül is egy ilyen vázszerkezet kifejlesztésén dolgozik, de az Ekso Bionics vállalat által korábban létrehozott ilyen eszközök már bizonyították, hogy a rehabilitáció során veszik ezeknek legnagyobb hasznát.  

Forrás: engadget.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei