Versenyen tesztelik a Hyundai első igazi sportautóját


A Hyundai nem mindennapi módon kezdi meg első N szériás sportmodelljének tesztelését, a prototípus ugyanis részt vesz a hétvégi 24 órás versenyen a Nürburgringen.

A Hyundai Motor N sportrészlegének fejlesztési programja részeként a vállalat idén három autóval vesz részt a hétvégén a Nürburgringen megrendezésre kerülő legendás 24 órás versenyen. A Hyundai két szériaközeli 1.6-os i30 Turbo és Veloster Turbo autója mellett egy jelenleg is fejlesztés alatt álló i30 2.0 Turbo modellel is rajthoz áll.


Az i30 1.6 Turbo esetében a cél a tavalyi versenyen megszerzett kategóriagyőzelem megvédése a cél, míg az i30 2.0 Turbo indításával elsősorban a Hyundai jövőbeli nagyteljesítményű N szériás sportmodellek technológiájának kipróbálása a fő szempont. Utóbbi autó számára a különösen kemény német versenypálya így elsősorban az új, teljesítmény-orientált erőforrás intenzív tesztjének számít.

„A 24 órás Nürburgring verseny ideális tesztkörnyezetet biztosít a Motorsport részleg által inspirált N sportmárkánk számára és fontos része a ‚Namyangban született, Nürburgringen tesztelt’ szlogenünknek. Ezen extrém teszt során szerzett technológiai inspiráció tovább segít minket abban, hogy a nagyteljesítményű N modellek fejlesztésében közelebb jussunk az élvezetes vezethetőséghez“ - mondta Albert Biermann, a Hyundai Motor Nagyteljesítményű Járműfejlesztő részlegének vezetője.


Az i30 2.0 Turbo prototípus alkatrészeinek nagyjából 40 százaléka vadonatúj. Ezen belül teljesen új a motor,  a feljavított futómű, a lengéscsillapítók, de változtattak olyan más részegységeken is, mint a kerekek, kormánymű, szélesebbek a légterelők és az autó olyan biztonsági kiegészítőket is kapott, ami a versenykövetelményhez szükséges. A sajtóanyagban ugyan nem szerepelnek a motor teljesítményadatai, ám a közleménnyel egy időben megjelent videóban egy teljesítménymérés is látható, amely alapján az erőforrás minimum 260 lóerős, nyomatéka pedig a 375 Nm-t is eléri. 

A Hyundai tavaly szeptemberben adott először ízelítőt a márka jövőbeli N sportmárkájáról, amelynek autói maximális vezetési élményt nyújtanak a szenvedélyes vezetőknek. Ezen cél és a ‚Namyangban született, Nürburgringen tesztelt’ program érdekében mérnökök és technikusok szériaautókkal már évek óta ún. gyorsított tartóssági teszteket végeznek a márka nürburgringi tesztközpontjában.


A 24 órás Nürburgring versenyen részt vevő autók szinte végig padlógázon 150 kör alatt összesen 25 378 kilométert tesznek meg, amelyből 4 250 kilométer különösen kemény lesz. A kétliteres prototípust többek között Bruno Beulen,  a Hyundai szerződtetett tesztpilótája vezeti majd.


Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei