A Hyundai növelné termelését Csehországban


A Hyundai nosovicei üzemében annak lehetőségét tanulmányozzák, hogyan növelhetnék még tovább az üzem termelését.

A Hyundai cseh leányvállalata, a Hyundai Motor Manufacturing Czech nemrég egy olyan beadványnyújtott be a helyi hatóságokhoz, amelyben a termelés növelésének környezeti hatásait tanulmányozzák. A tervek szerint az üzem termelését nagyobb mértékben használnák ki és gyorsítanák futószalagokat is. Ez természetesen még csak egy tervezet, hiszen a Hyundai jelenleg hatályos engedélye szerint éves szinten nem gyárthat 350 ezer új autónál többet.  

A termelési kapacitás bővítése az összes tevékenységet érintheti a sebességváltók üzemegységén kívül, mivel ott előreláthatólag 600 ezer sebességváltót szerelnek össze évente és a Hyundai csoport más európai gyáraiba (Zsolna, Szentpétervár) is innen kerülnek a legyártott egységek. A beadott dokumentáció szerint Hyundai tervei nem érintenék a gyár létszámát, a mintegy 3 százalékos gyorsulást a meglévő alkalmazottakkal szeretnék megvalósítani.


A fentiek azonban nem igazán nyerték el a szakszervezet tetszését. „Erről a termelési növekedésről senki nem tájékoztatott minket, senki nem egyeztetett velünk és nem történt megbeszélés az ügyben” – mondja Radek Kuchar, a nosovicei autógyártó szakszervezetének vezetője. „Azt sem értjük, hogyan képzelték ezt el. Jelenleg óránként 66 autónak kell elkészülnie, amit most tovább emelnének. Problémák lennének a hétvégi műszakokkal is” – tette hozzá, majd azt is megemlítette, a négy műszakos üzemelés miatt nem maradna idő a karbantartási munkálatokra sem.   

A Hyundai hivatalosan egyelőre nem kommentálta a terveket. „Elkezdtünk dolgozni egy környezeti tanulmányon, de jelenleg nincs információnk a részletekről” – mondta Petr Vanek szóvivő.


Miközben a Hyundai a cseh piacon piacot veszít, Európa más országaiban továbbra is növekednek az eladásai. Csak áprilisban 15 százalékkal emelkedett az értékesítés, míg az év első négy hónapjában 8 százalékkal. Tavaly a nosovicei gyár 342 ezer darabbal új termelési rekordot ért el, amely elsősorban a Tucson iránti hatalmas keresletnek köszönhető.   

Forrás: ekonomika.idnes.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei