Megbüntették a Hyundai versenycsapatát


A WRC bizottsága megbüntette a Hyundai Motorsportot azért, mert olyan oldalablakot használt versenyautóin, amelyek nem feletek meg a versenykövetelményeknek.

A Hyundai Motorsport versenyzője, Thierry Neuville megnyerte ugyan a legutóbb Szardínia szigetén megrendezett Olasz-ralit, ám a verseny utáni ellenőrzés során kiderült, hogy nem minden stimel versenyautóján. A versenycsapat végül 50 ezer eurós büntetést kapott a WRC-től azért, mert véletlenül olyan hátsó oldalablakokat használtak fel, amelyek nem feletek meg a verseny szigorú követelményeinek. Ráadásul nemcsak a legutóbbi, hanem a szezon összes versenyén rossz ablakokat használtak a Hyundainál.  


A WRC versenyautóinak homologizációs procedúrája gyakran válik őrületessé, ami ebben az esetben az igen magas összegű bírsághoz vezetett. A versenyben részt vevő raliautó minden egyes alkatrészét ellenőriztetni és engedélyeztetni kell a versenybizottsággal a szezon előtt. A Hyundai Motorsport csapatfőnöke, Michel Nandan viszont most elismerte, hogy a csapat egy olyan ablak fényképét és leírását küldte meg a homologizócióhoz, amely eltér a ténylegesen felhasznált elemtől.


A csapat az autó minden egyes olyan alkatrészéről küldött anyagot, amelyet később szereltek be, és most rájöttek arra, hogy a benyújtott dokumentumokon szereplő ablakok nem is férnek be az i20 WRC hátsó oldalajtóiba. Az illegálisan felhasznált, illeszkedő ablaküvegek ugyanis az egyik oldalon 17, míg a másik oldalon 19 grammal könnyebbek, mint a dokumentációban szereplőek.   

A csapat elismerte vétségét, amelyet a világ legmagasabb szintű raliverseny-sorozatában elkövetett, nem kívánt fellebbezni a döntés ellen és befizeti büntetését.

Forrás: jalopnik.com

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei