Megszűnt a Hyundai i30 kombi forgalmazása Ausztráliában


Az ausztrál importőr csendben kivezette termékpalettájáról a Hyundai i30 kombiváltozatát, mivel az Európában készülő modell árát jelentős többletköltségek terhelték.

A Hyundai i30 puttonyos változatát eredetileg nem akarták forgalmazni Ausztráliában, ám ennek ellenére 2013 februárjában mégis bemutatták a kontinensen. Az i30 kombi ugyanis a (háromajtós Coupéval együtt) Hyundai kompakt modelljének egyik olyan változata, amelyet kizárólag a koreai vállalat csehországi leányvállalatánál gyártanak. A Koreában készülő és onnan továbbra is érkező ötajtós torzióskereszttartóval szemben a kombiban MacPherson független hátsó kerékfelfüggesztés van.    

A Hyundai Australia utolsó, 2015 decemberében gyártott i30 kombi szállítmánya februárban érkezett meg Ausztráliába, így néhány helyi kereskedőnél még lehet belőle egy-egy példány.


A Hyundai Australia azért döntött a modell forgalmazásának megszüntetése mellett, mivel az autó szállítási költsége az átváltási árfolyamok ingadozása miatt jelentősen emelkedett az utóbbi időszakban és ezt már nem fedezte az autó árréstömege. Ráadásul a Hyundai képviselet eredetileg azzal számolt, hogy a kombiváltozat az i30 eladások 20 százalékát teszi majd ki, februárban ez az arány csak nagyjából 1 százalék volt.

Ez persze nem azt jelenti, hogy már nem kapható cseh gyártású Hyundai modell Ausztráliában, hiszen az új Tucson néhány változata is innen származik – igaz, azok árrése jóval nagyobb, így az fedezni tudja a költségeket.


A Hyundai i30 kombi eltűnése Ausztráliában tovább zsugorítja az eddig is szűkös kompakt kombik kínálatát, amelyet jelenleg a Volkswagen Golf kombi, a Peugeot 308 kombi, a Holden Cruze Sportwagon, a Skoda Octavia és a Renault Megane kombi képvisel. Ezek összesített értékesítési darabszáma is jóval kisebb, mint a hasonlóan árazott közepes hobbiterepjáróké, mint a Mazda CX-5, Hyundai Tucson, Toyota RAV4 és a Nissan X-Trail.   

Az értékesítési darabszámokat tekintve a Hyundainak egyébként sincs nagy szüksége a kombiváltozatra, hiszen idén a Hyundai i30 a Toyota Corollát és a Mazda 3-at is megelőzve Ausztrália legkeresettebb kompaktjává lépett elő, így Ausztrália jelenleg a Hyundai i30 legnagyobb piaca a világon.

Forrás:caradvice.com.au

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei