Kétmillió Hyundai készült Nosovicében


A Hyundai Motor Manufacturing Czech nosovicei gyárában idén júniusban legördült egy különleges Tucson, amelynek sorozatszáma éppen 2 000 000.

Kétmillió autó legyártása jelentős esemény a vállalat életében, ezért a különleges ezüst autó tiszteletére rendezett ünnepségen részt vett Drahoslav Ryba, a Cseh Köztársaság Tűzoltóságának vezetője is, mivel ez a különlegesen felszerelt új autó a tűzoltóság kötelékében szolgál majd és a tűzoltókat szállítja majd a nehéz terepviszonyok között.    


A szériagyártás 2008. november 3-án vette kezdetét a HMMC nosovicei üzemében. Az egyműszakos termelést 2009. szeptemberében váltotta fel a két műszakos gyártás, míg 2011. szeptembere óta már három műszakban, teljes 300 ezer darabos kapacitással folyik a Hyundai modellek gyártása. De idén a Hyundai tovább emeli a lécet azzal, hogy a tervek szerint 2016-ban 350 ezer autó készül el az üzemben, amit a világ összesen 66 országába – a legtöbbet Európába, de Mexikóba, Ausztráliába, Egyiptomba és a Közel-Keletre is – exportálnak. A kétmillió legyártott autó legtöbbje Németországba, Nagy-Britanniába, Oroszországba, Spanyolországba, Olaszországba, Franciaországba és Csehországba került. A helyi termelés mindössze négy százaléka, 77 600 Hyundai került a cseh vásárlókhoz.   


Érdemes megfigyelni a termelés mennyiségének fokozatos növekedési ütemét: miközben az egymillió autó legyártásához 54 hónapra volt szükség, a második egymillió darabhoz elég volt 37 hónap és az ütem a továbbiakban is fokozódik. A legtöbb autó az ix35-ből készült itt, a 2011 júliusa és 2015 júniusa közötti időszakban összesen 603 ezer hobbiterepjáró gördült le az üzemben. Legkevesebbet a2009 november és 2011 júniusa között a Kia Vengából gyártották, ebből csak 82 700 autó készült Csehországban. A jelenlegi bestseller a Hyundai Tucson, amelynek termelése idén júniusban kezdődött és kevesebb, mint egy év alatt máris 223 ezer darabot gyártottak belőle.    


„Hét év, hét hónap és hét nap telt el azóta, hogy 2008 november 3-án legördült az első autó a szerelőszalagról. Legyen ez a jövőbeli sikerünk és fejlődésünk hármas szimbóluma” – mondta Dongwoo Choi, a HMMC elnöke. „Sikerünk nem lett volna lehetséges vállalatunk legértékesebb eszköze, a több ezer szakképzett férfi és nő nélkül, akik a szerelőszalagok mellett dolgoznak, a karbantartanak, tervezik és felügyelik a gyártást, irányítják és pénzügyileg is rendben tartják azt. Ez a Hyundai csapata, akik közös sikere ez az eredmény!”   


„Nagyon örülök annak, hogy a Hyundai néhány évvel ezelőtt úgy döntött, egyetlen európai üzemét ide építi fel – 1,2  milliárd euró beruházással, amely máig a legnagyobb külföldi beruházás a Cseh Köztársaságon belül” – mondta Miroslav Novak, Morva-Szilézia kormányzója. „És nem mindig pénzről volt szó, nemcsak a termelés létrehozásáról és bővítéséről. De leginkább az emberekbe fektettek – közel 3 500 magasan képzett munkaerőbe, akik számára munkát biztosítanak. Az autógyártó vállalati filozófiája elnyerte az emberek bizalmát, illeszkedik a sziléziai családokhoz és a cég a társadalom értékes tagjává, jó szomszéddá vált. Gratulálok a jubileumi autóhoz és máris várom, mikor ünnepelhetjük meg a 3 milliós sorozatszámú autó elkészültét.”    

Forrás: hyundai-motor.cz

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei