Összefoghat a Hyundai és az Uber


Az Uber képviselői nemrég a Hyundai Motor fejlesztőközpontjában jártak és részt vettek az autógyártó önvezető autókat bemutató szemináriumán.

A Hyundai Motor nemrég egy szeminárium keretében bemutatta az érdeklődő cégvezetőknek azt a technológiáját, amelyet az önvezető autók számára fejlesztenek ki. A vállalat képviselője beismerte, hogy zen a rendezvényen az amerikai székhelyű autómegosztó vállalat, az Uber képviselői is részt vettek. Ez a tény különböző pletykákat indított el az iparágban a két vállalat együttműködésével kapcsolatban.   


„Valóban igaz, hogy az Uber dolgozói csatlakoztak a két napos autonóm járműtechnikai szemináriumhoz, amit a Hyundai fejlesztőközpontjában rendeztek meg” – mondta a Hyundai Motor szóvivője, aki azt is hozzátette, a zártkörű szemináriumon a Hyundai és annak partnervállalatainak részvételével tartották meg. „Az Uber képviselői érdeklődtek az autonóm technológia iránt, de a két vállalat semmilyen közös projekt létrehozásában nem állapodott meg.”  

Habár a vállalat nem közölt ezzel kapcsolatban egyéb részleteket, iparági szakértők szerint a két vállalat egy jövendőbeli együttműködés részleteit vitathatták meg, amelynek során a Hyundai autonóm autókat biztosítana az Uber részére. Utóbbi vállalat ugyanis nemrég nyilvánosságra hozta azon terveit, amely szerint autómegosztó szolgáltatását az évtized végétől önvezető autókkal bővítené ki és ehhez saját fejlesztés helyett autógyártó partnereket keres – miközben a Hyundai tervei szerint 2030-ig minden modelljét önvezetővé kívánja tenni. 


„A két vállalat együttműködésével a jövőben kiegészíthetik egymást” – mondja Sang-hyun Lee, az IBK Inverstment & Securities elemzője. „Ez remek lehetőség a Hyundainak egy biztos ügyfél által vásárolt fejlett autóinak flottájához, az Uber részéről pedig egy koreai autógyártó szövetsége jó alapot adhat betörni a helyi piacra, miután a vállalatnak a szigorú szabályozás miatt nem sikerült megvetnie lábát Dél-Koreában.” 

Idén tavasszal a Hyundai megkapta a szükséges kormányzati engedélyeket ahhoz, hogy autonóm technológiáját Dél-Koreában és Amerikában is országúton tesztelhessék. Eközben a Hyundai prémiummárkája, a Genesis nemrég bemutatott G80 és G90 modelljei már rendelkeznek az autonóm technológia alapjainak tekinthető Országúti Vezetősegéd Rendszerrel, amely sávon belül kormányozza az autót és a biztonságos követési távolságot is tartja. Az elemzők szerint az idei év második felében érkező új Grandeur is hasonló technológiával rendelkezik majd. 


A 2010-ben indult Uber multinacionális utazási hálózatát 58 ország 300 városában egymillió felhasználója használja. Ha az önvezető Uber taxik valóban bemutatkoznak, a vállalat hatalmas profitot termelhet, hiszen nem kell fizetnie a sofőröknek. „Nem fontolgatjuk saját jármű gyártását, ehelyett autógyártókkal együttműködve szeretnénk bemutatni autonóm taxinkat” – mondta Travis Kalanick, az Uber alapítója egy berlini konferencián.    

A General Motors nemrég jelentette be, hogy 500 millió dollárt fektet az Uber riválisának számító Lyft vállalatba. A két vállalat valószínűleg egy hosszú távú fejlesztési projektben autonóm taxiszolgáltatást fejleszt. A Mercedes-Benz 2008 óta működteti a Car2Go autómegosztó szolgáltatását, míg a BMW Drive Now szolgáltatásában 450 ezer tag van Európában. A Toyota pedig nemrég írt alá szándéknyilatkozatot az Uberrel, amelynek keretében az autógyártó különleges lízingajánlatokat biztosít az Uber sofőrjeinek.


Az Uber ugyan 2013 nyarán megjelent autómegosztó szolgáltatásával Dél-Koreában, azt azonban 2015 márciusában felfüggesztette, miután a taxisok tiltakozásának hatására a kormányzat állásfoglalása szerint a szolgáltatás sérti a személyszállítás törvényeit. A vállalat idén az Uber Black prémium szolgáltatással tért vissza, amely egy okostelefonos alkalmazás segítségével összeköti az utast egy taxisofőrrel.    

Forrás: koreaherald.comkoreatimes.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei