Befejezik a Hyundai ix20 gyártását Nosovicében


A gyárhoz közel álló információk szerint a Hyundai jövőre leállítja az ix20 kisegyterű gyártását, amelyet követően csak a már gyártásban lévő másik két modell készül Csehországban. 

A Hyundai Motor még 2010-ben, a Párizsi Autószalonon mutatta be az első generációs i20 padlólemezére épülő ix20 családi egyterű modelljét, amelyet kezdetben a testvérmodell Kia Vengával együtt gyártott a Hyundai nosovicei üzeme, majd 2011-től a Venga gyártását áthelyezték a Kia zsolnai üzemébe. 


A modellt folyamatosan fejlesztették, amelynek során pl. nagyobb üzemanyagtankot, eltérő mintázatú üléshuzatokat és egyéb opciókat is kapott, majd 2015-ben egy nagyobb ráncfelvarráson is átesett és megkapta a hangsúlyosabb hatszögletű hűtőmaszkot is. Ennek ellenére az autó sosem vált igazán népszerűvé, az ix20-ból évente csupán 30 ezer darabot gyártottak, ami a cseh gyár termelésének csupán 10 százalékát jelenti. 


Hét év után úgy tűnik, most elérkezett az idő arra, hogy a Hyundai európai palettájának legidősebb tagját is nyugdíjazzák. Mivel az egyterűek szegmense folyamatosan szűkül és a vásárlók érdeklődése egyre inkább az emelt hasmagasságú hobbiterepjárók felé fordul, ezért a Hyundai belső köreiből származó információk szerint az ix20 helyére nem kerül új modell, a nosovicei üzemben a jövőben nagyobb számban készül majd i30 és Tucson. 


Szükség is lesz a gyárban felszabaduló termelési kapacitásra, hiszen a harmadik generációs i30 ötajtós kompakt változatának európai gyártása hamarosan kezdetét veszi és a soron következő Genfi Autószalonon bemutatkozó kombiváltozat is itt készül majd. Ezek mellett viszont a Hyundai képviselői már most bejelentették, hogy készítenek egy ötajtós kupé, vagy más néven "Liftback" változatot is az autóból és kisebb példányszámban, de a szintén jövőre érkező i30N sportmodell is Nosovicében születik majd. 

A Hyundai ugyan nem tervez közvetlen utódot az ix20-nak, helyette a piaci trendeknek megfelelően érkezik viszont egy kiskategóriás hobbiterepjáró. Ez viszont már nem a cseh gyárban készül majd, hanem egyre valószínűbb, hogy a törökországi Hyundai Assan vállalat fogja azt előállítani.   

Forrás: autorevue.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei