Elindult a Hyundai hidrogéntaxi flottája Koreában


A koreai autóipar további lépést tett a környezetbarát közlekedés jövője felé, amikor nemrég a Hyundai Motor üzemanyagcellás taxijai szolgálatba álltak Ulsanban.

A Hyundai Motor Tucson ix (ix35) Fuel Cell modelljei december közepén megkezdték tesztüzemüket Dél-Korea déli partvidékén, a Hyundai óriásgyárának is helyet adó Ulsan városában. Az egy hónapig tartó tesztüzemet követően a Hyundai a flotta jövő évi kibővítését tervezi más városokban is. A koreai Környezetvédelmi Minisztérium és a Hyundai által közösen közvetlenül üzemeltetett személyszállítási szolgáltatás ugyanolyan tarifákkal dolgozik, mint az eddig használt hagyományos járművek.  


A szolgáltatás hivatalos beindításakor a városháza előtt rendezett ünnepélyen megjelent Dél-Korea környezetvédelmi minisztere, Ulsan városának polgármestere, a Hyundai Motor elnöksége és a taxivállalat képviselői is. A vendégeknek lehetősége volt egy 2,8 kilométeres körön kipróbálni az újonnan érkezett taxikat, amelyet követően a lakosság ingyenesen szintén mehetett egy kört az autókkal.    

"Az üzemanyagcellás technológia a legjobb környezetbarát autózást teszi lehetővé, amelyek így egyáltalán nem bocsátanak ki káros anyagokat működésük során" - mondta Lee Chung-seop környezetvédelmi miniszter-helyettes. Elmondta azt is, hogy a projekt remélhetőleg egy virágzó piacot nyit meg az ilyen autók felhasználására. 


A Hyundai Motor már 1998. óta foglalkozik az üzemanyagcellás technológia kutatásával és számos kísérlet és koncepció után 2013-ban megkezdte a jelenlegi Tucson ix modellre épülő üzemanyagcellás modell sorozatgyártását és globális értékesítését is.  

"Korea első üzemanyagcellás taxijai korábban már bemutatkoztak a világ más pontjain" - mondta a Hyundai Motor képviselője. "Reményeink szerint azonban ez a projekt a polgárok számára is elérhető hidrogén autózás sarokköve lehet." 


A töltőállomások azonban egyelőre elég ritkák Dél-Koreában - csupán mintegy tíz ilyen hidrogénkutat állítottak üzembe 2014 óta, amelyből egy éppen Ulsanban található. "Ezek a taxik is azon a töltőállomáson tankolnak majd" - mondja a Hyundai képviselő. "Az autók szélesebb körű helyi felhasználása esetén első dolgunk lesz bővíteni a kutak számát az országban." Hozzátette, hogy 2020-ig tíz további töltőállomást terveznek építeni, amelyek száma 2025-re elérheti a 190 darabot is.

Forrás: koreatimes.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei