A Hyundai alapítójára emlékeztek Dél-Koreában


A Hyundai Motor Group és a csoporthoz tartozó más leányvállalatok egy fotókiállítással egybekötött ünnepségen emlékeztek meg a konglomerátum alapítójának születésének századik évfordulóján.  

A Szöulban található Grand Hyatt Hotelben megtartott megemlékezésen több mint ötszáz Hyundai vezető mellett az üzleti élet képviselői, politikusok és diplomaták emlkeztek meg Ju-Yung Chungról, a Hyundai megalapítójáról és annak „Meg tudod csinálni” üzleti szellemiségéről.


„Chung a nemzet első – ahogy manapság mondanák – startup vállalatalapítója volt” – mondta Myung-bak Lee, Dél-Korea korábbi köztársasági elnöke. „Kreativitása, ’meg tudod csinálni ’ szellemisége és a bukástól való félelem teljes hiánya olyan értékek, amelyek a mai digitalizált világunkban még nagyobb magasságokba juttathatnak el bennünket. Azt hiszem, vállalkozói múltja remek lecke a globális versenyhelyzettel szembenéző mai üzleti vezetők számára, miközben reményt adhat a fiatalok felemelkedéséhez is” – tette hozzá.  

Az 1915 november 25-én egy szegény családba született Chung legendás vállalkozó volt, akinek nevéhez Korea iparosodása és modernizációja köthető. A „Hé, kipróbáltad már?”legendás kifejezésével valódi vezetői képességeit megmutatva vette rá embereit arra, hogy a lehetetlennek tűnő feladatokat is véghezvigyék.


A Hyundait bővítve megalapította a Hyundai E&C, a Hyundai Motor Group és a Hyundai Heavy Industries vállalatokat. Közreműködésével megvalósulhatott Dél-Korea első, a Szöul – Busan közötti autópályája és Szoszan városában hatalmas talajcserét hajtott végre azért, hogy segítse a földművelést.

Chung a hetvenes években alapította hajógyártó vállalatát, amelynek tőkeigényét legendás kreativitását bizonyítva szerezte meg. Egy külföldi banknak terveit bemutatva úgy bizonyította képességeit, hogy előhúzott egy 500 wonos bankjegyet, amelyen egy 16. századi hadihajó szerepelt. Ezzel illusztrálta, hogy Dél-Korea is képes hajókat előállítani.  


Szintén a hetvenes évek közepén, épp az olajválság kellős közepén és vehemens tiltakozás ellenére úgy döntött, hogy belép a közel-keleti építési szektorba. Azt mondták neki, túl nagy a forróság a Közel-Keleten és víz sincs elég. „Alhatunk nap közben és dolgozhatunk éjszaka. A rengeteg homokból betoncementet készíthetünk. A vizet pedig Koreából hozzuk az általunk gyártott olajtankerekben, amiket visszafelé kőolajjal tölthetünk fel.” Ezzel a szellemiséggel nyerte el a szaúd-arábiai Jubail gigantikus ipari kikötő megépítésének jogát, amelyet több más beruházás is követett. A koreai építőipar rangját elsősorban azzal alapozta meg, hogy szinte valamennyi beruházását idő előtt sikerült befejeznie.


Életművének egyik legjelentősebb fejezeteként Japán elől Dél-Koreába hozta az 1988-as Olimpiát, meggyőzve a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot arról, hogy országa képes egy ilyen nemzetközi jelentőségű sportesemény lebonyolítására. Tíz évvel később pedig átlépte az Észak-Koreával közös demilitarizált övezetet és 1 001 szarvasmarhát vitt ajándékba északi szomszédjának, ezzel a lépéssel pedig megkerülhetetlen szerepe volt a két ország közötti fagyos viszony élénkítésében.   


Chung 2001 márciusában, 86 évesen hunyt el. Életét és legyőzhetetlen szellemiségét Moon-hyun Kim, a Hyundai Heavy Indusries korábbi vezetője által írt „Ju-yung Chung még mindig él” című könyvében örökítette meg.

„Chung a koreai gazdaság úttörőjeként alapította meg vállalkozását a háború sújtotta országban, amelynek termékeit mostanra már a tengerentúlon is ismerik” – mondta Hong-won Chung, volt miniszterelnök, aki most a centenáriumi megemlékezéseket lebonyolító ideiglenes alapítványt vezeti. Az alapítvány a „Chung, a legyőzhetetlen szellem embere” címmel szimpóziumokat és kiállításokat szervezett az alapító életének és vezetésének bemutatásával.


„Nem tudok abban segíteni, hogy felidézzem mindazt, amit apám élete alatt elért, de hatalmas szeretet és maradandó tiszteletet érzek iránta” – mondta a megemlékezésen Mong-koo Chung, a Hyundai Motor Group elnöke a családot képviselve. Ösztönző példáját követve mindent meg fogok tenni azért, hogy Koreát globális erejűvé tegyem.”  

Forrás: koreatimes.co.krkoreajoongangdaily.joins.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei