A Hyundai Ioniq vezeti az elektromos autók eladásait Koreában


Dél-Koreában jelentősen megnőtt az érdeklődés az elektromos autók iránt, amelynek hátterében a hazai Hyundai elektromos modelljének megjelenése és sikere játssza a legfontosabb szerepet.

Az elmúlt évben Dél-Koreában jelentősen növekedett az elektromos autók száma, amelyek száma elsősorban a Hyundai Motor tavaly bevezetett Ioniq Electric modelljének is köszönhetően mára meghaladta a 10 ezer darabos határt is. Az elektromos modellek számának emelkedése mellett azonban a kapcsolódó infrastruktúra még mindig hiányosságokkal küszködik.    


A koreai Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2016 decemberének végén összesen 11 337 elektromos autó került regisztrálásra Dél-Koreában, ahol a kormányzat már 2011 óta népszerűsíti az akkumulátoros modellek vásárlását. Mindezek ellenére 2015 végéig az elektromos autók száma 6 ezer alatt maradt, egészen az idei év elejéig, amikor is a Hyundai bemutatta saját fejlesztésű Ioniq elektromos modelljét. 

A 191 kilométeres hivatalos hatótávolságra képes és ezzel minden riválisát maga mögé utasító Ioniq Electric változatának értékesítése tavaly júliusban kezdődött meg. A modellből 2016 december végéig összesen mintegy 3 400 darab talált gazdára Koreában és ezzel az 5 473 darab új elektromos autók között 62 százalékos piaci részesedést szerzett. Az új év első napjaiban vásárlókkal együtt az Ioniq Electricből eddig összesen 5 300 példány kelt el. 


Mivel a Hyundai mellett más globális autógyártók (Chevrolet Bolt, Tesla Model S és BMW i3) is bejelentették, hogy új modelljeiket Koreában is értékesíteni fogják, ezért a piaci szakértők arra számítanak, hogy az elektromos modellek iránti kereslet s jövőben is emelkedni fog. 

Amíg azonban az Egyesült Államokban több mint 201 ezer, Kínában csaknem 225 ezer elektromos autót tartottak nyilván 2015 végén, Dél-Koreában ms országokhoz hasonlóan még hiányzik a megfelelő töltőhálózat-infrastruktúra. Jelenleg 750 darab töltőállomás működik az országban, miközben a közeli Kínában több mint 12 ezer, Amerikában pedig 3 500 darab.

Forrás: pulsenews.co.kr

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei