Újra rekordév a Hyundai cseh autógyárában


Az eredetileg 350 ezer darabos gyártási kapacitást is túlszárnyalta a Hyundai cseh leányvállalata, amely rekordszámú, 358 ezernél is több új autót állított elő Nosovicében.

A Hyundai Motor Manufacturing Czech leányvállalata tavaly összesen 358 400 autót állított elő, amely 2,4 százalékkal haladja meg az eredetileg kitűzött 350 ezres tervszámot és 4,7 százalékkal, azaz 16 200 autóval több készült itt, mint 2015-ben.  


Az üzem legnagyobb mennyiségben az új Tucson modellt állította elő, a Hyundai legnépszerűbb hobbiterepjárójából tavaly összesen 247 ezer darabot szereltek össze Csehországban. Ezzel a Tucson a termelési mennyiség 68,8 százalékát tette ki, amelyet az i30 második generációja követett 73 ezer darabbal és 20,5 százalékos aránnyal. A Nosovicében készülő harmadik modellből, az ix20 kisegyterűből összesen 73 ezer példány készült, ami a termelés 9,4 százalékát jelentette. A legkisebb részesedéssel a december közepén elindult új, harmadik generációs i30 rendelkezik, amelyből az év végén tervezett egy hetes leállást megelőző munkahéten kicsivel több, mint 4 500 darab készült. 


A Nosovicében született új autók a világ 66 országába jutottak el tavaly, szinte szó szerint "Sziléziából a világ végére". A hagyományoknak megfelelően a legtöbb új autó, 45 ezer darab Németországba került, amelyet az Egyesült Királyság (44 ezer db), Olaszország (31 500 db), és Spanyolország (30 ezer db) követett. Ötödik helyen áll a hazai cseh autópiac, ahová a maga 16 200 darabos eladásával a gyár termelésének 4,5 százaléka került. A "világ végét" pedig olyan területek jelentik, mint a francia gyarmatként ismert Csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetcsoport, a dél-amerikai Francia Guyana és Martinique és Guadalope szigetei a Karib-tengeren, ahová azonban csak viszonylag kis mennyiségű autó került.  


Mivel a HMMC nosovicei üzeme a Hyundai egyetlen Unión belüli gyára, ezért a vállalat fő piaca is az Európai Unió tagországai, amelyek közül valóban az összes országba a cseh gyárból kerülnek a Hyundai termékei. Ezen túlmenően a cseh gyártású Hyundai Tucson nagyon népszerű a Közel-Keleten is, de  Egyiptom, Szaúd-Arábia és Kuvait is fontos piacnak számít, csakúgy, mint Ausztrália, Mexikó vagy Dél-Afrika. 


A gyár dolgozói létszáma alapvetően nem változott 2016-ban, amely most 3 346 főből áll. A gyár arra is nagyon büszke, hogy 2016 során egyetlen munkahelyi baleset sem történt, amely miatt bármely dolgozónak is el kellett volna hagynia legalább egy napra a munkaterületét. Ez immár a vállalat profiljának is részévé vált, hiszen már második alkalommal kapta meg a Nemzeti Minőségbiztosítási Díj "Kiválóság" fokozatát és a "Biztonságos Munkahely kitüntető címet, amelyek mellett már hatodik éve őrzi az "Év Munkahelye" címet is az autóipari vállalatok között.  


A termelési terv 2017-re változatlanul 350 ezer autó előállítása. Az idei év során a harmadik generációs i30 háromféle karosszériaváltozattal jelenik meg a gyártósorokon: a már gyártott ötajtóst tavasszal követi a kombi, amelynek premierje a márciusi Genfi Autószalonon lesz, nyáron jön az N sportvátozat, míg az év végén egy vadonatúj, ferdehátú "Fastback" változat gyártása is megindul Nosovicében. Idén törlik a programból az ix20 egyterűt, amelyet 2010 szeptembere óta kizárólag itt gyártott a Hyundai.  


Forrás: hyundai-motor.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei