A Hyundai is növeli amerikai beruházásait


Több globális autógyártóhoz hasonlóan a Hyundai is bejelentette, hogy az elkövetkező 5 év során 3,1 milliárd dollár értékben fektet be az Egyesült Államokban.

A Hyundai Motor Group Donald Trump amerikai elnök hivatalba iktatása előtt három nappal jelentette be, hogy 50 százalékkal többet, 3,1 milliárd dollárt fektet be az elkövetkező öt évben az Egyesült Államokban, amelynek eredményeként akár új gyártóbázist is létrehozhat Észak-Amerikában. 

Donald Trump már megválasztása előtti kampányában bejelentette, hogy az amerikai munkahelyek védelme érdekében 35 százalékos büntetővámot kíván a Mexikóból importált járművek után kivetni, ahol számos autógyártó az alacsonyabb munkaerőköltségek miatt komoly gyártókapacitással rendelkezik. Trump győzelmét követően a nagy autógyártók (Toyota, Ford, GM, Fiat-Crysler) egymásra licitálva jelentették be amerikai beruházási terveiket, most pedig ehhez csatlakozott a Hyundai is. 


Ugyan Trump nem kritizálta közvetlenül a koreai autógyártókat, így a Hyundait sem, ám mégis érintettnek érezhetik magukat, hiszen a főbb gyártókhoz hasonlóan a Hyundai csoport is az Egyesült Államokban eladott autóinak csupán igen kevés százalékát gyártja az országon belül.  

Jin-haeng Chung, a vállalat egyik elnöke a bejelentéskor tagadta, hogy azt Trump szigorításai miatt hozták volna, azt azonban hozzátette, hogy egy új amerikai autógyár építése attól is függ, milyen lesz az autók iránti kereslet a következő kormányzási ciklusban. "Elkötelezettnek kell lennünk az USA piaca iránt, amely egy stratégiailag fontos piac és amelytől globális sikereink nagyban függnek." 


A dél-koreai csoport összesen 3,1 milliárddollárt szán az Egyesült Államokban már meglévő gyárának fejlesztésére, az autonóm járművek fejlesztésének gyorsítására, a mesterséges intelligencia és más jövőbeli technológiák kutatására. Chung azt is elárulta, hogy a vállalat akár egy új autógyárat is létrehozna az országban, ahol olyan nagy árrésű, nagy kereslettel rendelkező modelleket gyártanának, mint az amerikai piacra szánt hobbiterepjárók és a Genesis luxusmárka egyes modelljei. Ezt az új gyárat az alabamai Hyundai, vagy a georgiai Kia üzem közelébe telepítenék. 

Tae-bong Ko, a Hi Investment & Securities autóipari elemzője szerint az intézkedések ugyan Trump kedvére lehetnek, másik oldalról viszont hatalmas kockázat új autógyárat építeni. "Ezt akár egy csapda is lehet a Hyundai számára" - mondja az amerikai autóeladások növekedésére és a koreai autóipari vállalat csökkenő globális értékesítési eredményeire utalva.  


A Kiának szintén létezik egy összeszerelő üzeme a mexikói Nuevo Leon városában, ahol a Hyundai idén szintén gyártani kívánja saját kisautóit. Ám Chung szerint a csoport pillanatnyilag teljesen bizonytalan a mexikói üzem jövője miatt. A gyárban nemrég kezdődött meg az Amerikában kisebb népszerűségnek örvendő kisautók termelése, éppen akkor, amikor Trump a büntetővámokkal megfenyegette az autógyárakat. A Kia tavalyi közleménye szerint 400 ezer új autót szeretne évente összeszerelni Mexikóban, ám a szóvivő szerint ez a kibocsátási terv hamarosan akár meg is változhat. 

Forrás: reuters.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei