Már itthon is rendelhető a Hyundai i30 Fastback


A kompakt ötajtós, a családi kombi és a sportos N változat után hamarosan a hazai kereskedésekbe is megérkezik az i30 vadonatúj elegáns Fastback változata is.

A Hyundai i30 harmadik generációját immár négyféle karosszériaváltozatban lehet elérni:  a kompakt ötajtós, a kombi, az N sportváltozat után egy olyan változattal is előrukkolt a koreai gyártó,amilyet eddig még sosem készített. Az elegáns nyújtott formaterv, az enyhén ereszkedő tetővonal és az erőt sugárzó hátsó kialakítás teljesen egyedivé teszi a Fastback megjelenését a kategóriában, ahol a Hyundai az első, amely ötajtós kupékarosszériával jelenik meg. 


Az autó elején a jellegzetes kaszkád hűtőmaszk lejjebb került, amivel az autó szélesebbnek és határozottabbnak látszik, míg a sötét keretes fényszórók, valamint az egyedi lökhárítókialakítás elkülöníti ezt az autót az i30 kínálatán belül.  A hosszú motorháztetőnek, az ötajtósnál 25 milliméterrel alacsonyabbról elnyújtottan ereszkedő tetőívnek és az erőt sugárzóan domborodó kerékdobok valódi sportkupé benyomását keltik. Hátul a karosszéria egy elegánsan integrált légterelőben ér véget, ahol egy teljesen egyedi lámpatest tovább emeli az autó eleganciáját. 


Belül ugyan az i30 Fastback ugyanazt az utasteret kínálja, mint a típus összes többi változata, ám a mérnökök az autó alvázának 5 milliméterrel lejjebb helyezésével és a rugózás 15 százalékos felkeményítésével dinamikusabb, agilisabb vezetési élményt tudtak létrehozni, miközben az autó magas szintű kényelme is megmaradt.  Az elnyújtott karosszériának köszönhetően az i30 Fastback 11,5 centivel hosszabb, mint az ötajtós, a 4 455 milliméteres teljes hosszhoz tartozó 1 425 milliméteres magasság az autó dinamikus, elegáns arányait hangsúlyozza tovább. A csomagtér mérete is 55 literrel 450 literesre nőtt, ami a hátsó ülések ledöntésével 1 350 literesre bővíthető..


Az új Hyundai i30 Fastback kezdetben kétféle erőforrással lesz elérhető: az alap a konszern egyliteres, turbófeltöltéses, háromhengeres és közvetlen befecskendezéses 120 lóerős benzinmotorja, amely mellett a nagyobb, négyhengeres 1.4 literes turbómotor is kapható 140 lóerős teljesítménnyel. Ez utóbbihoz már nemcsak hatfokozatú manuális, de hétfokozatú duplakuplungos DCT váltó is rendelhető, amelynek felára 500 ezer forint. Dízelváltozat egyelőre nem rendelhető, de várhatóan 2018 közepétől megérkezik a vadonatúj fejlesztésű SmartStream erőforrás is. 


Itthon az i30 Fastback (a kompakt ötajtóshoz nagyon hasonlóan) háromféle felszereltséggel kerül majd a kereskedésekhez. A Life alapmodell induló ára 5 249 ezer forint, ami 400 ezer forinttal múlja felül az ötajtóst. A felszereltségi lista nagyrészt a kompaktéval azonos, viszont lényeges különbség, hogy a Fastback alapáron 16 colos könnyűfém keréktárcsákat kap, van hátsó elektromos ablakemelő, a belsőkilincsek matt króm bevonatot kaptak valamint a hozzá rendelhető csomagokban van némi eltérés.  Nincs viszont a DCT váltós kompaktokhoz rendelhető adaptív sebességtartó automatika, az autonóm vészfékrendszer két változata azonban továbbra is elérhető maradt. A Fastback esetében is létezik Téli csomag (ülés- és kormányfűtés), valamint Navigációs csomag 8 colos kijelzővel, a Plus csomag pedig elektromosan behajtható tükröket és automata ablakemelőket tartalmaz.


Feljebb lépve, az 5 449 ezer forinttól kapható Comfort szinten már csak 200 ezer forint a Fastback ártöbblete, viszont a felszereltség itt szinte teljes mértékben megegyezik a kompaktnál megismert elemekkel. A 17 colos alufelnik mellett a Fastback kiváltsága viszont a Bőr/szövet ülésekhez elérhető „Merlot” belső színcsomag, a Téli csomaghoz kérhető Üléscsomagban pedig a combtámaszos első ülések mellett jár az utasoldali elektromos deréktámasz is.  A bevezetés idején a készletre érkezett 1.4 T-GDI motoros Comfort Launch változatokban további 550 ezer forintért a fentieken túl a Plus és a Navigációs csomag, a vezeték nélküli mobiltöltő, a kétzónás automata klíma, a króm ajtódíszlécek, a hátsó üvegek sötétítése és a fényre sötétedő belső visszapillantó tükör is megtalálható.           


Az i30 Fastback legmagasabb, Premium felszereltségi szintje már csak 150 ezer forinttal drágább, mint az azonos szintű kompakt, ezért az összegért pedig a különleges forma mellett jár a 18 colos könnyűfém keréktárcsa, valamint minden más, amit az ötajtós felszereltsége is tartalmaz. Így van full LED fényszóró és hátsó lámpatest, hátsó sötétített üvegezés, első-hátsó parkolóradar, bőr/szövet üléskárpit, elektromos rögzítőfék hátsó légbeömlőkkel, Prémium hangrendszer 5 colos színes érintőkijelzővel és tolatókamerával, kétzónás klíma és kulcsnélküli rendszer is.

Az i30 Fastback első példányai a fontosabb nyugat-európai piacokra már megérkeztek, a hazai piacon várhatóan február közepére futnak be a márkakereskedésekhez.    

Forrás:Hyundai Hungary 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei