Egymillió Hyundai készült Brazíliában


A Hyundai Motor brazil leányvállalata öt évvel és 10 hónappal a termelés 2012. szeptemberi megkezdése után elérte az egymilliós darabszámot, ami új rekord a helyi autóiparban. 

A teljes termelés 94 százalékát a HB20 kompakt különböző változatai tették ki, amiből összesen 935 ezer darab készült, míg a 2017 elején bemutatott kompakt Creta modellből összesen 65 ezer darabot gyártottak Piracicabában. Az itt termelt autók 99 százaléka, azaz 995 ezer darab került a brazil utakra és csupán 5 ezer példány jutott Uruguayba és Paraguayba.  


"Az egymillió legyártott autót a brazil autógyártás történetének legrövidebb ideje alatt értük el" - mondta Eduardo Jin, a Hyundai Motor Brazil elnöke. "Ez bizonyítja termékeink kiváló helyi elfogadottságát és az elmúlt hat év teljes gyártókapacitásának remek kihasználtságát is. A Hyundai volt az egyetlen olyan autógyártó, amely megszakítás nélkül tudott három műszakban termelni még a gazdasági krízis közepén is."


Az 1 390 millió négyzetkilométeres területével és 2 500 fős dolgozói létszámával a Piracicabában működő Hyundai gyár két műszakban és 150 ezer darabos éves kapacitással kezdte meg működését. A kompakt HB20 eladási sikereinek köszönhetően a gyár már 2013. szeptemberében bevezette a három műszakos programot, amivel a kapacitás 180 ezer darabra emelkedett. 


Már az első teljes év óta a termelés a kapacitás 90 százaléka felett volt. 2013-ban az év utolsó négy hónapjában bevezetett harmadik műszakkal együtt 16 ezer autó készült, míg egy évvel később, 2014-ben már 174 ezer Hyundai készült itt. Ezt követően 2015-ben 166 ezer, majd az elmúlt két évben 162 ezer autót gyártottak. Idén a gyárban a belső folyamatok átszervezése miatt azonban már nagyjából 190 ezer példány legyártása várható.


A harmadik műszak bevezetésétől már nem volt szükség a dolgozók túlóráira, így a csapat stabil maradhatott. 2016 elején a Hyundai első autógyártóként megkapta a "Tisztességes Munkahely" címet, amelyet a brazil Munkaügyi Hivatal a nemzetközi munkaügyi szervezetek kritériumai alapján ítéltek oda. Ugyanezen év végére a Hyundai a brazil autópiac negyedik legkeresettebb márkája lett és ezzel megtörte a tradicionális autómárkák 40 éves hegemóniáját. 2017-ben aztán a "Legjobb Munkahely" három döntőse közé választották Piracicaba régiójában, előszór elismerve ezzel egy olyan nagyvállalatot, amely akkor még csak öt éve működött.  


Az egymillió darabos mérföldkő méltó megünneplésére a Hyundai a HB20 és a Creta modellből is "1 millió" limitált szériát mutatott be, amit augusztus végétől lehet kapni Brazíliában. A mindössze 4 500 darabosra limitált sorozatú autókban szériaként jár a bézs bőrülés, a speciális emblémák, a digitális tévéadás vételével ellátott BlueMedia multimédiás rendszer. A Creta modellekben emellett intelligens kulcskarkötő is jár, ami a kulcsnélküli rendszert egészíti ki.  


A jövőre tekintettel a Hyundai új kutatási és fejlesztőközpontjának építése hamarosan befejeződik, amelynek laboratóriumaiban elsősorban az etanollal működő "flex" üzemanyagrendszerek továbbfejlesztését végzik, amelyek a helyi piac igényeit elégíthetik ki a jövőben.


Forrás: hyundai.com.br

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei